Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhadná smrť českej legendy: Naozaj spáchala samovraždu?

Jiřina Jirásková Zobraziť galériu (4)
Jiřina Jirásková (Zdroj: TV Barrandov)

PRAHA - Samovraždy sú bohužiaľ v umeleckej sfére pomerne časté. O tomto spôsobe odchodu zo sveta sa špekulovalo aj v prípade smrti Jiřiny Jiráskovej (†81). Sama herečka sa totiž s takými myšlienkami zverila svojmu známemu.

Jiřina Jirásková sa narodila 17. februára 1931 v Prahe. Vyštudovala Divadelnú akadémiu múzických umení. Od roku 1951 až do svojich posledných dní bola členkou Divadla na Vinohradoch, v ktorom desať rokov vykonávala funkciu riaditeľky.

Z televíznych obrazoviek je známa najmä ako učiteľka z trilógie Slunce, seno..., zahrala si aj vo filmoch Světáci, Sestřičky, Jak svět přichází o básníky, Fany, Rafťáci či Vrásky z lásky. Priaznivci českých seriálov ju mohli vidieť napríklad v Živote na zámku, Rodinných putách či Poisťovni šťastia. 

Záhadná smrť českej legendy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Galéria: Filmové a seriálové zábery Jiřiny Jiráskovej

Herečka bola kedysi vydatá za kolegu Jiřího Pleskota, manželstvo však dlho nevydržalo. Neskôr mala viacerých partnerov, tým posledným bol režisér Zdeněk Podskalský. Deti nemala Jirásková ani s jedným z nich. Bolo to jej rozhodnutie, potomkov nechcela. Neskôr to však označila za svoju najväčšiu chybu v živote.

Na staré kolená bola totiž sama a chorá. V septembri 2012 ešte síce stála na divadelných doskách, no potom prišiel zlom a jej stav sa rýchlo zhoršoval. Stal sa z nej ležiaci pacient. Z obavy, že sa nedožije Vianoc, ich oslávila už v novembri. 

Záhadná smrť českej legendy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: falcon)

Jiráskovú neskôr trápili také veľké bolesti, že chcela mať koniec čo najskôr za sebou. Podľa českého denníku Blesk vraj herečka zavolala svojmu kamarátovi Jindřichovi Gregorinimu a zverila sa mu so svojimi úmyslami. „Chcem si zobrať lieky na spanie a neprebudiť sa, koľko si ich mám vziať?“

Herečka zomrela 7. januára 2013 a portál TN.cz vtedy uviedol: „Podľa informácií TN.cz sa herečka predávkovala liekmi.” Podľa policajného hovorcu ale lekár po tom, ako rodina našla Jiráskovú bez známok života, skonštatoval smrť na starobu. Pitva preto nariadená nebola. 

Záhadná smrť českej legendy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tv Nova)

Viac o téme: Jiřina Jirásková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu