Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na toto čakalo celé Slovensko! VIDEO Danko oznámil plány SNS, strana stojí za ním

Andrej Danko Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA - Už je to jasné. Andrej Danko zaujal postoj k svojim koaličným partnerom zo Smeru a Mostu. Po rokovaní predsedníctva SNS oznámil verejnosti, čo bude žiadať a ako bude ďalej postupovať.

Celý deň sa dnes čakalo, ako sa postaví strana SNS na čele s Andrejom Dankom ku koaličnej kríze.

Predsedníctvo SNS dalo jej predsedovi Andrejovi Dankovi mandát na to, aby v piatok s koaličnými partnermi prebral novú koaličnú zmluvu alebo dodatok k zmluve, ktorú Danko 7. augusta vypovedal. Podstatou zmluvy alebo dodatku budú otázky fungovania koalície. Dnes na brífingu po skončení predsedníctva to vyhlásil Danko. "Predsedníctvo rozhodlo o tom a poverilo ma, aby som s partnermi prebral, či už novú koaličnú zmluvu alebo dodatok, ktorou podstatou budú otázky fungovania koalície," vyhlásil šéf SNS.

Pozrite si vyhlásenie Andreja Danka

Danko - brífing o rokovaní predsedníctva SNS

Ako pokračoval, chce sa rozprávať aj o tom, kto zodpovedá za ministrov. Ako Danko dodal, nadobudol presvedčenie, že v určitej etape si veci treba povedať osobne a to chce urobiť na Koaličnej rade v piatok. Koaličnú zmluvu národniari vypovedali preto, „aby si nás silný partner všímal“, čím mal na mysli stranu Smer.

Na toto čakalo celé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Ak je vláda koaličná, predseda vlády musí mať rovnaký prístup ku všetkým koaličným ministrom. "O svojich ministroch chcem rozhodovať sám so svojím vedením. Chcem si určiť rozsah vlastných vzťahov," povedal Danko a narážal na odvolaného Petra Plavčana.  „Viem si predstaviť život aj bez politiky,“ povedal tiež Danko.

Ministri sa majú starať o svoje rezorty, o odvolávaní ministrov má rozhodnúť vlastná strana.  SNS nevidí alternatívu v súčasnej opozícii. "Vo vláde ostávame preto, lebo neexistuje alternatíva z hľadiska riadenia štátu. Ak by vláda padla, jedinou alternatívou by bola úradnícka vláda. Nechcem traumatizovať ľudí s voľbami," zakončil Danko.

Na toto čakalo celé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

Danko verí, že Fico aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár oceňovali, že SNS má jednotný poslanecký klub. "Za rok a pol v politike zažívam kriminalizáciu a zosmiešňovanie a viem si predstaviť aj život bez politiky. Ale odmietam sa v tejto etape vzdať. Predsedníctvo ma poverilo, aby som v piatok prebral dodatok ku koaličnej zmluve, ktorého podstatou bude fungovanie koalície," vysvetlil.

Danko sa domnieva, že osudom malých strán v koalícii je vždy postupná politická smrť. "Ja sa to pokúsim zastaviť. My chceme robiť politiku, aby sme riešili problémy ľudí," uistil vo vyhlásení bez možnosti kladenia otázok. Tiež spomenul, že vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SNS bolo hlavne z dôvodu, aby si národniarov koaličný partner viac všímal.

Na toto čakalo celé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

SNS ostáva vo vláde, lebo nevidí alternatívu. "Nechceme ľudí traumatizovať voľbami, ale všetkých, ktorí volili SNS, prosím o pochopenie, že nemôžem niektoré procesy v rámci koalície pustiť ďalej," konštatoval.

Zajtra sa predseda SNS stretne s koaličnými partnermi, aby rokovali za spoločným stolom o nových podmienkach.

Viac o téme: Robert FicoAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu