Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Päť pravidiel ako sa vyhnúť cyklonehode na hrádzi

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Union)

Na hrádzu a cyklochodníky sa s teplejším počasím už pravidelne vyroja cyklisti, korčuliari, kolobežkári aj bežci. V príjemnom jarnom počasí treba počítať s tým, že rovnaký nápad budú mať stovky ďalších cyklistov a cyklistiek, korčuliarov, či chodcov na prechádzke. O kolízie a nepríjemné nehody nie je núdza celé leto.

Ako sa vyhnúť náročným situáciám?

Keď sa vyberiete v príjemnom jarnom počasí na hrádzu, treba počítať s tým, že rovnaký nápad budú mať stovky ďalších cyklistov a cyklistiek, korčuliarov, či chodcov na prechádzke.

Niekedy tam býva naozaj poriadne husto, preto predvídavosť a trpezlivosť budú asi to najdôležitejšie, čo budete potrebovať.

Päť pravidiel ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Union)

Vedeli ste však, že pred prípadnými nákladmi spojenými so škodami, ktoré môžete niekomu spôsobiť jazdou na bicykli vás môže ochrániť aj poistenie? Ide o doplnkové poistenie zodpovednosti členov domácnosti, ktoré je viazané k poisteniu domácnosti. Pomôže vám, ak svojím bicyklom spôsobíte škodu iným osobám, aj keď kolíziám je, samozrejme, lepšie predchádzať. Na čo by ste pri bicyklovaní sa po hrádzi nemali nikdy zabúdať?

  1. Základným pravidlom je jazda vpravo. Aj keď vás ide viac, pokiaľ nie je prázdna hrádza, držte sa za sebou. Je to oveľa ohľaduplnejšie a bezpečnejšie voči oprotiidúcim, aj tým, ktorých budete predbiehať.

  2. Predvídajte a počítajte s rizikami. Počas jazdy po hrádzi by ste nemali stratiť prehľad o tom, čo sa deje pred vami a tak trochu aj predvídať reakcie ostatných cyklistov, chodcov, kolobežkárov či korčuliarov. Ak si nie ste istí ich reakciami, dajte im vopred vedieť, že sa blížite – zvončekom či zapískaním.

  3. Pri predbiehaní sa vždy uistite, že nikto nepredbieha vás. Je vhodné vždy sa najprv obzrieť, či niekto nemá v úmysle predbehnúť vás a až keď sa ubezpečíte, začnite predbiehať pomalších cyklistov pred sebou.

  4. Ak sa po hrádzi pohybujú deti, treba predvídať dvojnásobne a určite ihneď spomaliť. Ich reakcie môžu byť oveľa pomalšie, neistejšie a riskantnejšie, ako si viete predstaviť, preto je opatrnosť nevyhnutná.

  5. V podvečerných hodinách nezabudnite na to, že by ste mali zostať viditeľní – potrebujete mať bicykel osvetlený vpredu bielym svetlom a vzadu červeným svetlom. Takisto nesmú na bicykli chýbať ani odrazky bielej, červenej a oranžovej farby.

Dopravných nehôd cyklistov pribúda aj na cestách. Často ide o veľmi vážne havárie, končiace tragicky, zvyčajne spôsobených vodičmi áut, no stáva, že nehodu spôsobia aj samotní cyklisti. Podľa štatistík Ministerstva vnútra spôsobili cyklisti a cyklistky vlani 378 dopravných nehôd. Ak spôsobí škodu vodič auta, kryje ju PZP.

Päť pravidiel ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Union)


V prípade, že je na vine cyklista, škoda môže byť krytá iba z poistenia zodpovednosti za škodu. Na bicyklovanie, ako rekreačný šport, sa vzťahuje doplnkové poistenie zodpovednosti členov domácnosti, ktoré je viazané k poisteniu domácnosti. Toto poistenie vás ochráni pre prípad, že jazdou na bicykli spôsobíte škody na majetku alebo na zdraví iným osobám.

Ak používate elektrobicykel, elektrokolobežku či rôzne druhy elektroboardov (do max. konštrukčnej rýchlosti 25 km/h), potrebujete zase doplnkové poistenie Zodpovednosť členov domácnosti – elekromobilita.

Ak spôsobíte škodu na majetku alebo na zdraví vaším bicyklom či kolobežkou, oplatí sa mať poistenie, ktoré vám pomôže kryť náklady na zaplatenie tejto škody.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu