Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skúsili sme „slovenské Mŕtve more“ na vlastnej koži

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Hneď, ako prekročíte prah ambulancie kúpeľnej lekárky MUDr. Aliny Hrabinovej Ryashko v Slovenských liečebných kúpeľoch Smrdáky viete, že ste dobre. Po rozhovore a „stiahnutí anamnézy“ sa môže začať skúška vody s najvyššom koncentráciou sírovodíka v strednej Európe v nej zrejúceho bahna.

Nenápadná obec na Záhorí má unikát, ktorý sa s Mŕtvym morom neporovnáva preto, lebo to dobre znie. Podľa slov kúpeľnej lekárky bola v odbornom časopise Dermatológia pre prax publikovaná štúdia, ktorá porovnávala účinky mesačnej liečby pri Mŕtvom mori a v Smrdákoch a Smrdáky z toho vyšli lepšie s 82 % účinnosťou oproti 76 % účinnosti pobytu pri spomínanom Mŕtvom mori.

Poddajte sa procesu

„Minerálna voda v Smrdákoch obsahuje 680 mg. sírovodíka a tým sa radí medzi najkoncentrovanejšie sírne vody v strednej Európe. Pri zdroji má len 12 stupňov a vďaka tomu, že je studená, hypotonická, si zachováva také množstvo minerálov. Riedi sa pre každého pacienta individuálne podľa indikácií, kontraindikácii a na koncentráciu, ktorú predpíše lekár,“ začína vysvetľovať kúpeľná sestra Iveta Fojtlínová, ktorá v kúpeľoch Smrdáky pracuje už 30 rokov. Po rozhovore s kúpeľnou lekárkou a kúpeľnou sestrou sa zverujeme procesu a absolvujeme bahenný zábal.

K ležadlám s igelitom a dekou nás privádza zdravotnícky pracovník. Niektoré pacientky sú prekvapené, prečo ženy ošetrujú muži, no pochopíme hneď, ako vidíme ťažkú kovovú kaďu s bahnom zohriatym na 45 ° C a zacítime jeho váhu na vlastnom tele. „Bahno sa aplikuje na lokality, ktoré určí kúpeľný lekár a účinné látky z neho sa prostredníctvom krvného obehu dostanú do celého tela. Vyživuje chrupavky, väzy, mäkké tkanivá, prekrvuje a zmierňuje zápal a bolesť,“ hovorí nám medzitým kúpeľná sestra. V teplom zábale by sa nám podarilo zaspať, no pán nám počas dvadsiatich minút tejto príjemnej procedúry utiera pot z čiel a pýta sa, ako sa máme. Keď nás zo zábalu odbalí, nasleduje sprcha, vďaka ktorej zmyjeme zvyšky tohto zázraku z tela a smerujeme rovno do vaňového kúpeľa pripraveného na mieru.

Skúsili sme „slovenské Mŕtve
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Žltkavú, príjemne teplú číru vodu v nerezovej vani je výrazne cítiť sírovodíkom. Všade je čisto a vzduch je teplý, premiešaný so sírovodíkom. Kabíny s vaňami nemajú dvere a sú oddelené, no má to svoj význam. Sírovodík je intenzívny prchavý plyn a jeho vysoká koncentrácia v uzavretom priestore by mohla spôsobiť respiračné ťažkosti, preto vzduch v mužskej aj ženskej časti balneologického centra musí voľne prúdiť. Srdce si do vane ponárať nemáme, má byť nad hladinou vody, pretože sírovodík rozširuje cievy a mohlo by dôjsť k náhlemu poklesu krvného tlaku a priama inhalácia sírovodíka nemá želaný zdravotný efekt.  

Dodržiavame všetky bezpečnostné pokyny a oddávame sa 15 minútovému liečivému kúpeľu. Opreté o vankúšik sledujeme, ako voda postupne mení farbu a stáva sa mliečnou. Podľa slov kúpeľnej sestry je to reakcia vody s našim pH pokožky, čo je zaujímavé. Žiadalo by sa nám zostať vo vani aj dlhšie, no po 15 minútach pokožka v kúpeli už len maceruje a všetky účinné látky sú tam, kde majú byť, bolo by to teda zbytočné. Máme aj ambíciu „namočiť sa až po uši“, no to taktiež neprináša želaný efekt – pamätáte si, sírovodík, srdce nad hladinou a k tomu to, čo sme sa dozvedeli – účinné látky sa do tela dostávajú a cirkulujú v krvnom obehu, preto je postarané aj o nenamočené časti tela.

Skúsili sme „slovenské Mŕtve
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Po kúpeli nám sestra sprchu neodporúča, vraví, že je dobré nechať účinné látky pôsobiť aj na povrchu pokožky do ďalšieho dňa a až tak sa umyť. Poslúchneme a s pocitom príjemnej únavy odchádzame na masáž. Pod rukami masérov dostávame poctivú a kvalitnú klasickú masáž chrbta a uzatvárame tým kúpeľnú „skúšobnú jazdu“ – alebo v skratke, jeden štandardný objem procedúr, ktoré denne absolvuje samoplatca alebo hosť na kúpeľnej liečbe preplácanej poisťovňou.

Unikátne pobyty s neuveriteľným účinkom

Kúpele Smrdáky sú jediné, ktoré sa špecializujú takmer výhradne na liečbu chronických neinfekčných kožných ochorení u detí a dospelých. Či prídete ako poistenec s poisťovňou schváleným pobytom alebo ako samoplatca, čaká vás vyšetrenie a konzultácia s kúpeľným lekárom. Na tejto pozícii v kúpeľoch aktuálne pôsobí MUDr. Alina Hrabinova Ryashko, ktorá podrobne preskúma a zdokumentuje zdravotný stav každého pacienta a na základe osobnej, rodinnej a liekovej anamnézy a samozrejme na základe zhodnotenia stavu kožného ochorenia predpíše vhodné kúpeľné procedúry. V Smrdákoch sa podľa slov pani doktorky liečia aj ľudia s ochoreniami pohybového aparátu, medzi ktoré patrí psoriatická či reumatoidná artritída a úľavu tu nachádzajú aj pacienti s artrózami a pacienti po implantácii endoprotéz.

Zaujíma nás, či sú kúpele na liečbu kožných ochorení vhodné pre každého, alebo nie: „Kúpele neodporúčame ľuďom s infekčnými ochoreniami, internými ochoreniami v štádiu dekompenzácie, dekompenzovaným diabetikom, epileptikom – avšak, nie všetkým – tí, ktorí sú tri roky bez záchvatu môžu na základe vyjadrenia svojho ošetrujúceho neurológa pobyt absolvovať. Kontraindikované sú aj stavy po povrchových (6 týždňov) a vnútorných (3 mesiace) zápaloch žíl, abúzy bez vyjadrenia psychiatra. Kúpeľnú liečbu by nemali absolvovať ani pacienti s onkologickými ochoreniami počas recidív a liečby a kúpeľné pobyty neabsolvujú ani tehotné ženy.“

Pol roka bez príznakov. Je to možné?

Pobyt v kúpeľoch na pol až trištvrte roka zmení pacientom život – a to doslova. Tak dlho zostáva ich chronické kožné ochorenie v remisii a v niektorých prípadoch je až zázrak sledovať, v akom stave pacient prišiel a v akom z kúpeľov odchádza. V kúpeľnej liečbe síce hrajú „prvé husle“ účinné látky vo vode, bahne a režim liečebných procedúr, nemalú rolu hrá aj psychika: „Pacientom predpisujeme naše lokálne prípravky – masti, krémy, tinktúry a okrem procedúr ich učíme, ako sa správne starať o pokožku a ako ju ošetrovať. Zameriavame sa na stravovacie návyky, pátrame aj po potravinách, ktoré u konkrétnych pacientov stav zhoršujú a nastavujeme im liečbu individuálne. Pozornosť venujeme aj tomu, aby si tu ľudia oddýchli, aby sa vymanili spod účinkov každodenného stresu a veľmi dobre na nich vplýva aj to, že sú tu v komunite ľudí s podobnými ťažkosťami a môžu sa konečne uvoľniť a vzájomne si rozumejú. Obzvlášť na deti a teenagerov má blahodarný vplyv, keď vidia, že so svojim ochorením nie sú sami a nemusia sa uzatvárať pred okolitým svetom. Kúpele majú výrazne pozitívny vplyv na kvalitu života ľudí s chronickými kožnými ochoreniami,“dodáva lekárka.

Skúsili sme „slovenské Mŕtve
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

Pýtali sme sa aj na to, aké množstvo procedúr denne sa odporúča absolvovať a lekárka nám vysvetlila, že to závisí od konkrétneho problému, s ktorým pacient do kúpeľov prichádza. Pri atopickej dermatitíde (ekzém) je pokožka taká citlivá, že viac, ako 3 procedúry by boli skôr na škodu veci, keďže látky obsiahnuté vo vode a bahne by jemnú pokožku mohli pri vysokej frekvencii podráždiť. Naopak, ľudia so psoriázou zvládnu aj intenzívnejšiu kúpeľnú kúru.

Zaujímalo nás aj to, či majú pacienti kúpeľov Smrdáky rebríček procedúr, na ktoré sa tešia a či sú aj také, ktoré príliš v láske nemajú. Za „strašiaka“ boli označené injekcie s plynom CO2, ktoré je možné aplikovať pod kožu pri bolestivých stavoch. Vďaka svojmu protizápalovému, hojivému a prekrvujúcemu účinku vedia veľmi rýchlo zaúčinkovať proti bolesti – no ich aplikácia, ako už z podstaty injekcie vyplýva prebieha ihlou. „Tie injekcie nemám rada ani ja, ale keď ma niečo bolí, idem, pretože poznám, ako dobre a rýchlo účinkujú,“ dodáva doktorka.

Medzi procedúry, ktoré pacienti  v Smrdákoch absolvujú patrí terapia vodou – tá prebieha celotelovo vo vaňových kúpeľoch alebo lokalizovane – s vyššou koncentráciou vody na miestach, kde majú pacienti lokalizované ložiská kožných ochorení, fototerapia, bahenné zábaly, švédske streky, elektroliečba, magnetoterapia, terapia UV hrebeňom na ložiská kožných ochorení vo vlasoch a mnohé ďalšie. V letných mesiacoch si pacienti doprajú aj prírodné solárium- po ošetrení kože sa doslova „opaľujú“, pretože na množstvo kožných ochorení má UV žiarenie v kontrolovaných dávkach veľmi pozitívny vplyv.

Čo môže pre svoju pokožku urobiť každý z nás?

Nedalo nám nezískať od odborníčky aj radu, ako by sa každý z nás – či už s problematickou alebo zdravou pokožkou mal o najväčší orgán svojho tela starať. Pani doktorka nám povedala to, čo pravdepodobne každý z nás vie, no nezaškodí zopakovať si to a najmä, praktizovať: „Každý by si mal nájsť prípravok, ktorý dobre toleruje a pravidelne si ním pokožku premasťovať. Pre zdravie pokožky je dôležité vyhýbať sa fajčeniu, alkoholu, pekným a zdravým vzhľadom sa odmeňuje aj tým, ktorí sa pravidelne hýbu a majú zdravý životný štýl. Dôležitý je aj pitný režim – 2 litre tekutín denne je minimum, ktoré by mal každý vypiť. Na doplnenie pitného režimu sú vhodné aj minerálne vody a v kúpeľoch Smrdáky či Piešťany môžete vyskúšať aj novú minerálnu vodu Silthera, ktorá obsahuje trojkombináciu látok s blahodarným vplyvom na pokožku – kremík, vápnik a horčík.“

Hovorí sa, že počuť – v tomto prípade prečítať si je fajn, no raz zažiť je predsa len niečo iné. Ak premýšľate, kde si odpočinúť, načerpať sily a spraviť niečo aj pre zdravie a krásu svojej pokožky, vyberte sa čo i len na víkend do Smrdák. Zrekonštruované izby hotela Vietoris a vynovené balneologické centrum, chutná strava a nekonečný pokoj spravia svoje.

Skúsili sme „slovenské Mŕtve
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kúpele Smrdáky)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu