Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnes sa začína Divadelná Nitra 2017!

10 inscenácií, 14 predstavení, 7 krajín, 5 festivalových dní a 40 akcií v sprievodnom programe. PR článok Zobraziť galériu (6)
10 inscenácií, 14 predstavení, 7 krajín, 5 festivalových dní a 40 akcií v sprievodnom programe. (Zdroj: Pr div nitra)

Už po 26. raz sa Nitra stane centrom špičkového európskeho a slovenského divadla. Dnes sa začína Medzinárodný festival Divadelná Nitra. Do svojho aktuálneho 26. ročníka, ktorý sa koná od 22. do 26. septembra 2017, vstupuje témou #FUNDAMENTALS. Vo svojom programe sa bude obracať k základným hodnotám života človeka a spoločnosti.

SPOT DIVADELNEJ NITRY 2017

Pre divákov je prichystaný päťdňový divadelný sviatok plný výnimočného divadelného umenia, stretnutí s režisérskymi i hereckými osobnosťami a bohatého sprievodného programu.

V hlavnom programe si diváci budú môcť pozrieť 5 inscenácií z Belgicka, Českej republiky, Grécka, Poľska, Slovinska, Spojených štátov amerických a 5 inscenácií zo Slovenska.

FESTIVALOVÝ PROGRAM: 10 INSCENÁCIÍ V 10 MINÚTACH

Slávnostné otvorenie Divadelnej Nitry prinesie na slovenské dosky historicky po prvý raz tvorbu Slováka Pavla Lišku, rodáka zo Skalice, ktorý pred 25 rokmi odišiel do USA a stal sa slávny najmä v Amerike a v západnej Európe. Divadelnú Nitru 2017 odštartuje dnes, 22. septembra 2017, inscenácia PRÁVO NA ŠŤASTIE, v ktorej skúma a ironizuje „americký sen“ v priam tarantinovskom štýle.

Dnes sa začína Divadelná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pr div nitra)

Unikátne dielo vzniklo v spolupráci umeleckého dua Liška – Copperová z newyorského Nature Theater of Oklahoma, ktoré je jedným z najznámejších divadelných mien na scéne off Broadway a medzinárodného tanečného divadla EnKnapGroup zo slovinskej Ľubľany. Inscenácia sa vracia k základnému dokumentu Spojených štátov amerických, k Deklarácii nezávislosti, ktorá kladie „budovanie osobného šťastia“ medzi „neodcudziteľné práva“, ktoré všetkým ľuďom dáva Stvoriteľ, a ktoré je vláda poverená chrániť.

Čo však v skutočnosti je toto „osobné šťastie“? K čomu všetkému nás toto naše „základné právo“ oprávňuje? Čo všetko si ním môžeme a chceme ospravedlniť? Koľko (amerických) snov stroskotalo a ostalo len zničené bojové pole? Právo na šťastie však nie je len vážna spoločensko-politická kritika, skôr tanečno-poetická fraška s prvkami archaických kovbojských tancov.

HLAVNÝ PROGRAM

O Havlovi, Klausovi aj Zemanovi aj o tom, či je Česko dobrá krajina pre život, rozpovie jedna z najprovokatívnejších a najoceňovanejších českých inscenácií HEREC A STOLÁR MAJER HOVORÍ O STAVE SVOJEJ DOMOVINY z kultového pražského Studia Hrdinů v hlavnej úlohe s populárnym hercom Stanislvom Majerom.

České divadelné umenie bude reprezentovať aj známy súbor Cirk La Putyka, ktorý sa spojil s gréckymi umelcami z formácie Rootlessroot, aby vytvorili originálne dielo BLACK BLACK WOODS, vypovedajúce o stáročia sa opakujúcom príbehu o tom, ako každý syn zápasí so svojim otcom. Nezvyčajnú inscenáciu uvidíme v podaní skutočnej dvojice syna a otca – Rostislava Nováka mladšieho a Rostislava Nováka staršieho.

Dnes sa začína Divadelná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pr div nitra)

Priam neuveriteľný obraz o dvoch ľudských osudoch prinesie na festival súbor BERLIN z Belgicka. Ich ZVIZDAĽ [Černobyľ tak ďaleko, tak blízko] sleduje manželský pár na sklonu života, ktorý od výbuchu v černobyľskej jadrovej elektrárni v roku 1986 žije absolútne osamotený v zamorenej oblasti, úplne izolovaný od civilizácie, na mieste, odkiaľ všetci odišli.

Dnes sa začína Divadelná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pr div nitra)

Štyria herci s rôznymi úrovňami sluchového postihnutia vtiahnu diváka do sveta, ktorý je iný ako svet francúzštiny, nemčiny alebo poľštiny. Inscenácia poľského divadla Nowy Teatr JEDNO GESTO tesne pred Divadelnou Nitrou získala prestížne hlavné ocenenie na festivale v Švajčiarsku a radí sa medzi 10 najdôležitejších poľských inscenácií roka.

Dnes sa začína Divadelná
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pr div nitra)

Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Vyberali ich tohtoroční – festivalom poverení – kurátori slovenského programu, dramaturg košického Divadla Thália Miklós Forgács a jeho kolega, režisér József Czajlik. Vo výbere sa nachádza víťazná inscenácia Novej drámy 2017 VOJNA NEMÁ ŽENSKÚ TVÁR zo Slovenského komorného divadla Martin v réžii Mariána Pecka, ktorá vznikla podľa románu laureátky Nobelovej ceny za rok 2015 a odhaľuje príbehy žien, ktoré sa zúčastnili Druhej svetovej vojny ako vojačky prvej línie. Rusínski umelci z Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov zas prinesú nitrianskym divákom činohru POSADNUTÍ v réžii Braňa Mazúcha. Z tvorby slovenských divadiel už tradične nebude v programe Divadelnej Nitry chýbať ani novinka domáceho Divadla Andreja Bagara v Nitre, diváci si budú môcť pozrieť JÁNOŠÍKA, ako ho nenapodobiteľne stvárnil režisérsky vizionár Rastislav Ballek. Festivaloví návštevníci budú tento rok za divadlom aj cestovať, a to konkrétne do bývalého kráľovského mesta Bátovce za unikátnym site-specific projektom štvorice najvýraznejších slovenských nezávislých tvorcov. Divadlo Pôtoň, Debris Company, Med & Prach a Sláva Daubnerová sa spojili, aby pod vedením Ivety Ditte Jurčovej a Michala Ditteho vytvorili dielo MIRACLES.

Záver 26. ročníka Divadelnej Nitry bude patriť jednej z najvýraznejších inscenácií aktuálnej sezóny Činohry Slovenského národného divadla – ELITY. Významný český dramatik a režisér Jiří Havelka vytvoril ironicko-sarkastické dielo o tom, ako vznikla vrstva „ vyvolených”, mocných a bohatých, ktorí aj dnes vládnu Slovensku. Herecké hviezdy SND sa tu predstavia v rolách a polohách, ako sme ich ešte nevideli.

Každý festivalový deň sa verejnosť môže s tvorcami osobne stretnúť a zhovárať aj na ranných diskusiách Raňajky s...

Medzinárodný festival Divadelná Nitra prinesie už tradične aj bohatý sprievodný program. Odohrávať sa bude na rôznych miestach v Nitre a návštevníkov čaká 40 podujatí – výstav, filmov, koncertov, diskusií aj programov pre deti.

Aj napriek nepriaznivému víkendovému počasiu neprídu Nitrančania o sprievodný program. Piatkový sprievodný program na inom_námestí pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre zostáva nezmenený. V dnešný úvodný podvečer festivalu atmosféru námestia a Foyeru DAB ozvláštni hudobný happening Ozveny hôľ, v ktorom budú znieť z rôznych kútov námestia a okolitých budov tóny niekoľkometrových pastierskych signálnych nástrojov – trombít, ktoré tak v zmysle témy #FUNDAMENTALS odkážu na slovenské tradície a kultúrne dedičstvo. Uskutoční sa tu aj graffiti workshop Spomienka na Irak projektu Darujem Ti tulipán, ktorý tentoraz spojí 55 detí – zdravých, so zrakovým postihnutým a irackých azylantov.

AKTUALIZOVANÝ SPRIEVODNÝ PROGRAM

Sobotňajší a nedeľňajší denný sprievodný program sa z vonkajších upršaných priestranstiev presunie dovnútra. Unikátny objekt pre vidiacich o nevidiacich empathy BLACK BOX bude namiesto iného_námestia vítať počas celého víkendu návštevníkov v nákupno-zábavnom centre Galéria Mlyny Nitra. Podujatia sekcie Festival deťom – tvorivé dielne, súťaže a hry pre rodičov s deťmi pod názvom Zóna radostí, klauniáda RITKUS – cirkus svet ako aj predstavenie Kozliatka a vlk sa takisto uskutočnia v Mlynoch. Nedeľné Familiárum z Bábkového divadla na rázcestí z Banskej Bystrice sa odohrá v Tatre v Starom Divadle Karola Spišáka, a  Kino Fest Anča: Najlepšie animované filmy pre deti sa z Rozprávkovej búdy Teatra Tatra z námestia premiestnia počas celého víkendu do Čitárne Starého divadla Karola Spišáka. Víkendové diskusie Verejná obývačka na tému Eko mesto a na tému Spravodlivosť sa z verejného priestranstva presúvajú do Gio Caffè.

Predstavenie Červená čiapočka Teatra Tatra počas soboty aj nedele zostáva v Rozprávkovej búde na inom_námestí.

Sobotňajšia obľúbená Biela noc, ktorá sa už tradične odohrá v Nitrianskej galérii, Ponitrianskom múzeu a v Synagóge zostáva bez zmien. V koncertnej sále Nitrianskej galérie ju otvorí unikátnej maďarskej skupiny Úzgin Űver.

Festivalová téma sa bude ako červená niť vinúť aj filmovým programom. Divadelná Nitra uvedie dokumentárny film Diera v hlave Roberta Kirchhoffa, Cooltúru režiséra Mira Rema, Rodinné šťastie maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu a Nebo a ľad francúzskeho oscarového režiséra Luca Jacqueta.

Lístky zakúpite v sieti .

Divadelná Nitra aj tento rok, a to už po tretí raz, privíta na svojej pôde vyše 10 mladých kritikov z ôsmich európskych krajín – V4 a Východného partnerstva. Seminár kritickej reflexie V4@Theatre Critics Residency ako tvorivá platforma pre divadelných kritikov do 35 rokov sa koná s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu a Fondu na podporu umenia.

Pod vedením svetoznámeho francúzskeho teatrológa Patricea Pavisa budú vybraní účastníci sledovať hlavný program Divadelnej Nitry 2017 a na pravidelných stretnutiach ho analyzovať. Druhý odborný lektor projektu, uznávaný nemecký divadelný kritik a kurátor, bývalý šéfredaktor prestížneho žurnálu Theater der Zeit, Thomas Irmer, sa zúčastní prostredníctvom svojich masterclasses a vystúpení na diskusiách.

Divadelná Nitra 2017 pokračuje aj vo svojom celoročnom projekte neformálneho vzdelávania o divadle Ako na divadlo, ktorý funguje už od roku 2008. Pozostáva zo štyroch samostatných častí, a priamo počas festivalu  bude prebiehať jeho druhá a tretia časť. Študijný pobyt na divadelnom festivale privíta vybraných študentov z katedier réžie a dramaturgie, divadelných štúdií a divadelného manažmentu Vysokej školy múzických umení, z Katedry dramaturgie, réžie a teatrológie Akadémie umení v Banskej Bystrici a Janáčkovej akadémie umení v Brne. Počas piatich dní budú navštevovať predstavenia hlavného programu festivalu, stretávať sa s lektormi Jánom Šimkom a Dášou Čiripovou – členmi zahraničnej dramaturgickej rady festivalu, aby sa bližšie zoznámili nielen s fungovaním festivalu a s výberom inscenácií, ale nazreli aj do ich „zákulisia“.

Počas festivalu bude projekt Ako na divadlo paralelne prebiehať aj vo svojej tradičnej forme, ktorá sa koná bežne počas roka. Nitrianski študenti stredných a vysokých škôl sa tento raz budú sústrediť na inscenáciu hlavného programu festivalu Divadelná Nitra 2017 Zvizdaľ [Černobyľ tak ďaleko, tak blízko] belgického súboru BERLIN. Študenti, vopred vybavení študijným materiálom, si pozrú prípravu scény, či dokumentárny film k téme inscenácie, taktiež sa stretnú s tvorcami inscenácie. Oboma dňami ich bude lektorsky sprevádzať slovenská divadelná kritička Martina Mašlárová, súčasťou programu bude aj aktívne zapájanie študentov pri interaktívnej prednáške na tému technológií v divadle s lektorom, režisérom Patrikom Lančaričom, tvorivé dielne bude viesť scénografka Dáša Krištofovičová.

O téme #FUNDAMENTALS

#spravodlivosť  #tolerancia  #sloboda  #mier  #domov  #rodina  #korene  #tradícia  #identita  #príroda  #pamäť  #česť  #úcta  #priateľstvo  #viera  #vzdelanie  #autority  #porozumenie...

... žijeme v dobe devalvácie hodnôt + vo svete extrémov, v ktorom je priveľa túžby po úspechu a pôžitkoch, priveľa egoizmu, agresivity, xenofóbie + priveľa slov, rýchlosti, hluku i smogu. A primálo < spravodlivosti, úcty k človeku, pokory a lásky. Pojmy ako domov, rodina, viera, vernosť, súcit, krása, identita, pamäť sú permanentne spochybňované a strácajú svoj obsah.  Žijeme v konflikte rôznych záujmov. Rozvoj vedy a techniky, komercionalizácia, globalizácia, silnejúci individualizmus a ako odpoveď * návrat k tradíciám, komunitnému životu, k prírode, ku kultúrnemu dedičstvu. ... Záhadný pojem #fundamentals vyjadruje základy, základný princíp, podstatu vecí, esenciu. Na DN17 sa chceme venovať základným hodnotám. Preto pojem fundamentals rozvetvujeme do mnohých kľúčových slov # # # Hľadajte dnes opomínané alebo zabudnuté hodnoty spolu s nami v divadelných dielach, filmoch, výstavách, koncertoch, workshopoch i v diskusiách + v interaktívnom vizuáli.*

Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica a primátor Mesta Nitra Jozef Dvonč.

 

Hlavný organizátor:

Asociácia Divadelná Nitra

Hlavní spoluorganizátori:

Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra, Divadelný ústav Bratislava

Spoluorganizátori:

Amnesty International, Institut dokumentárního filmu, Praha, Kinoklub Tatra Nitra, Krajská knižnica Karola Kmeťka, Krajské osvetové stredisko, Living Memory, Materské centrum Klokanček, Nitrianska galéria, OZ Pokoj a dobro, Ponitrianske múzeum, Post Bellum SK, Súkromné konzervatórium v Nitre, Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, krajské stredisko Nitra, ZŠ kniežaťa Pribinu Nitra, ZŠI pre slabozrakých a nevidiacich Bratislava, ZUŠ J. Rosinského v Nitre

Projekty Asociácie Divadelná Nitra podporili:

Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2017 – #FUNDAMENTALS z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu, Nitriansky samosprávny kraj, Mesto Nitra a ďalší partneri.

Projekt EU DNA z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

Projekt Darujem ti tulipán podporilo Ministerstvo kultúry SR ako hlavný partner projektu a ďalší partneri.

Projekt V4@Theatre Critics Residency podporil Medzinárodný vyšehradský fond ako hlavný partner projektu a Fond na podporu umenia.

Projekt Ako na divadlo z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu