Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvé FOTO obetí masakru v Nice: Sean (†51) so synom (†11) sa už z dovolenky nevrátia

Pri masakre zahynuli otec so synom. Zobraziť galériu (6)
Pri masakre zahynuli otec so synom. (Zdroj: SITA/AP, FB)

NICE - Najmenej 84 mŕtvych a viac než 100 zranených! Taká je zatiaľ hrozivá bilancia štvrtkovej masakry vo francúzskom meste Nice, kde útočník vpálil vo vysokej rýchlosti s kamiónom do davu počas osláv Dňa dobytia Bastily. Bohužiaľ, medzi obeťami sú aj malé deti a zahraniční návštevníci. Podľa informácií nášho ministerstva zahraničných vecí sú však Slováci v poriadku.

Svet šokoval masaker v Nice: VIDEO momenty hrôzy a desivý nález v kamióne!

Oficiálne mená obetí zatiaľ nie sú známe, viaceré zahraničné portály však postupne zverejňujú ich identitu. Podľa MailOnline Sean Copeland (†51) a jeho 11-ročný syn Brodie z Texasu boli v čase útoku na dovolenke vo Francúzsku a ich smrť potvrdila na sociálnych sieťach rodina a priatelia.

Brodie Copeland
Zobraziť galériu (6)
Brodie Copeland  (Zdroj: Facebook)

Prvé FOTO obetí masakru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

"Mnohí z vás už počuli o 80 ľuďoch, ktorí zomreli v Nice vo Francúzsku dnes pri teroristickom útoku. Dvaja z tých 80 ľudí boli Američania, ujo Sean a 11-ročný bratranec Brodie. Boli tam na dovolenke s mojimi ďalšími dvoma bratrancami a tetou oslavujúcou narodeniny," napísala na Facebooku zronená Haley Copelandová.

Slová hrôzy z miesta teroristického útoku v Nice: Spovede svedkov, z ktorých tuhne krv v žilách!

Správu o smrti potvrdil aj bejzbalový tím, za ktorý Brodie hrával: "Nikto si nezaslúži takýto osud, najmä nie taká skvelá rodina. Ste v našich srdciach, myšlienkach a modlitbách. Odpočívajte v pokoji, Brodie a Sean, budeme na vás často spomínať."

Sean Copeland s manželkou Kimberly
Zobraziť galériu (6)
Sean Copeland s manželkou Kimberly  (Zdroj: Facebook)

Podľa správ z Nemecka pri útoku bola zabitá aj učiteľka a dvaja študenti z rovnakej školy v Berlíne, ktorí boli v Nice na výlete. Smrť 54-ročnej Švajčiarky Lindy Casanovovej z taliansky hovoriacej oblasti Agno Ticino potvrdil jej brat Ivano. Dve obete nahlásilo aj Arménsko a Maroko.

Ruské združenie cestovného ruchu podľa BBC oznámilo, že pri útoku prišla o život nemenovaná ruská občianka, zatiaľ čo jej priateľka, taktiež z Ruska, utrpela ľahšie zranenia. Túto informáciu neskôr potvrdil aj rezort diplomacie v Moskve s tým, že ďalší traja Rusi sú nezvestní.

Prvé FOTO obetí masakru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin oznámil, že medzi obeťami z Nice je aj jeden občan Ukrajiny a ďalší utrpel zranenia, uviedla televízia BBC.

Estónska vláda informovala o dvoch zranených estónskych občanoch. Belgicko eviduje nezvestných, nemá správy asi o dvadsiatke svojich občanov, ktorí sa osláv zúčastnili. Na bulvári Promenade des Anglais bolo včera v noci aj veľa Talianov.

Medzi obeťami je údajne 10 desať detí, z ktorých podľa Sky News minimálne dve zahynuli počas alebo po chirurgickom zákroku. Viac ako 50 mladistvých do 18 rokov bolo prijatých so zraneniami do nemocnice Lenval, niektoré museli operovať. Koľko ich smerovalo do iných zariadení, nie je jasné.

Medzi prvými obeťami hrozného útoku bola moslimka stredného veku. Ženino telo bolo zakryté bledomodrou látkou. Jej dvaja synovia spoločne s príbuznými, v úplnom šoku a so slzami v očiach, ticho stáli pri tele. Obďaleč ležala ďalšia obeť, tentoraz neidentifikovaný muž. Telo zakrývalo prestieradlo, ktorým presakovala krv.

L'Express identifikoval moslimku ako Fatimu Charrihi, ktorá pôvodne pochádzala z Maroka. Jej syn uviedol, že vyznávala "skutočný islam", ktorý nemal nič spoločné s teroristami. Jeho brat sa ju pokúsil oživiť, ale nemal žiadnu šancu. Podľa lekárov bola na mieste mŕtva.

Facebook krátko po útoku aktivoval systém Safety Check, ktorý má užívateľom nachádzajúcim sa v Nice umožniť, aby informovali svojich priateľov o tom, že sú v bezpečí. Systém bol použitý už skôr pri teroristických útokoch v Paríži či počas prírodných katastrof.

 

Aj napriek tomu sa na sociálnych sieťach objavujú zúfalé odkazy, v ktorých rodiny pátrajú po svojich príbuzných. Nezvestní sú aj traja Taliani - Angelo D'Agostino, Gianna Musetová a Vittorio Di Pietro. V tlačenici totiž stratili mnohí svoje mobilné telefóny, prípadne sa nemohli dostať do svojich domovov a strávili noc vonku.

Britský minister zahraničia Boris Johnson oznámil, že podľa dostupných informácií je medzi zranenými v Nice tiež jeden občan Spojeného kráľovstva. O povahe jeho zranenia sa nezmienil.

Francúzsky prezident François Hollande vyhlásil po teroristickom útoku v Nice trojdňový štátny smútok, ktorý potrvá od soboty do pondelka vrátane. Oznámil to dnes francúzsky premiér Manuel Valls.

 

Viac o téme: Teroristický útokNice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu