Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Plánujete ísť voliť: Prinášame vám všetky dôležité informácie, ktoré musíte vedieť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Už budúci víkend budete môcť aj vy rozhodnúť o budúcom smerovaní Slovenska. V sobotu si budeme voliť zástupcov do parlamentu na najbližšie štyri roky a preto nielen pre prvovoličov prinášame kompletný volebný servis. Pozrite si, čo je potrebné vedieť pred vstupom do volebnej miestnosti.

Kto môže voliť?

Slovenskí občania, ktorí už dosiahli 18 rokov a:

  • sú zapísaní v zozname voličov príslušného volebného okrsku a predložia občiansky preukaz;
  • nie sú zapísaní v zozname voličov príslušného volebného okrsku, ale majú vybavený hlasovací preukaz;
  • nie sú zapísaní v zozname voličov príslušného volebného okrsku, avšak predložením občianskeho preukazu preukážu, že majú trvalý pobyt v meste, do ktorého patrí daný volebný okrsok;
  • predložia občiansky preukaz a rozhodnutie súdu o povinnosti obce vykonať opravu alebo doplniť zoznam voličov príslušného volebného okrsku.

Kedy sa volí?

  • Hlasovanie sa začína o 7:00, keď sa pre voličov otvoria volebné miestnosti (pokiaľ to neurčí inak starosta obce, primátor mesta a v Bratislave a v Košiciach starosta mestskej časti). Svoj hlas môžete odovzdať do 22:00. Po 22:00 môžu hlasovať už len tí voliči, ktorí sú v tomto čase vo volebnej miestnosti alebo pred ňou.

Ako voliť?

  • Po vydaní hlasovacích lístkov a prázdnej obálky sa volič vydá do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov.
  • Na jednom z hlasovacích lístkov môže zakrúžkovaním poradového čísla najviac u štyroch kandidátov vyznačiť, ktorému z nich dáva prednosť. Daný hlasovací lístok následne vloží do obálky.
  • Obálku po opustení osobitného priestoru vloží volič pred okrskovou volebnou komisiou do volebnej schránky.

Pozor! Voliči si po hlasovaní nesmú nechať nepoužité hlasovacie lístky, inak za tento priestupok hrozí pokuta 33 eur.

Hlasovanie mimo volebnej miestnosti:

  • Voličom, ktorí sa nachádzajú v zdravotníckych zariadeniach, v zariadeniach sociálnych služieb a v obdobných zariadeniach, v celách policajného zaistenia, v miestach, kde sa vykonáva väzba alebo trest odňatia slobody, zabezpečí možnosť hlasovania v spolupráci s vedúcim príslušného zariadenia okrsková volebná  komisia, v ktorej územnom obvode sa zariadenie nachádza.
  • Každý volič hlasuje osobne v čase, ktorý dohodne vedúci zariadenia s okrskovou komisiou.
  • Okrsková komisia vyšle k voličom dvoch členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami, obálkami a so zoznamom tých voličov, ktorí požiadali o hlasovanie mimo volebnej miestnosti. 

Kedy je hlas neplatný?

  • Ak je v obálke viac hlasovacích lístkov.
  • Ak hlasovací lístok nie je na predpísanom tlačive.

Poškodenie hlasovacieho lístka alebo obálky nemá vplyv na ich platnosť, na prečiarknutie alebo dopisovanie hlasovacieho lístka sa neprihliada.

Ak volič dal na hlasovacom lístku prednostný hlas viac ako štyrom kandidátom, hlasovací lístok sa počíta v prospech politickej strany alebo koalície, na prednostné hlasy sa však neprihliada.

 

Infolinka

 

  • Na otázky voličov odpovedia na volebnej informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Ministerstvo infolinku spustilo v pondelok 29. januára na telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313. Volať sa na ňu dá počas celého pracovného týždňa a aj v deň volieb. Od pondelka 29. februára do piatka 4. marca budú na otázky voličov pripravení odpovedať od 7:00 do 15:30 a v deň volieb, v sobotu 5. marca počas celého hlasovania, teda od 7:00 do 22:00.
Viac o téme: Voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu