Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Posledná predvolebná konferencia Smeru: Fico strašil hrozbami a oznámil sľub Slovákom

Predseda vlády Robert Fico Zobraziť galériu (8)
Predseda vlády Robert Fico (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Fico to v sobotu rozbalil vo veľkom. Na poslednej predvolebnej konferencii strany Smer nasľuboval Slovákom hory-doly. Smerácka elita na čele s kontroverzným moderátorom Pavlom Paškom sa zišla v Banskej Bystrici, aby predstavila plány na nasledujúce štyri roky. Okrem sľubov špičky strany prezradili, s kým by po voľbách najradšej vládli.

Programovú konferenciu vládnej strany viedol podpredseda strany Pavol Paška. Cieľom podujatia bolo prijatie dokumentu "Robíme pre ľudí a chránime Slovensko", čo má byť základným cieľom účasti Smeru-SD vo vláde v rokoch 2016 až 2020.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Smerácka smotánka na čele s Paškom

"Je to výnimočný formát, sme pár dní pred voľbami. Budeme sa riadiť vašimi názormi a to, čo plénum konferencie odsúhlasí, to bude výstupom," uistil Paška prítomných delegátov. Za predsedníckym stolom konferencie sedeli okrem lídra strany Roberta Fica a Pašku aj podpredsedovia Smeru Marek Maďarič, Peter Kažimír, Dušan Čaplovič, Robert Kaliňák, generálny sekretár Ján Richter, šéf zboru poradcov premiéra Vladimír Faič a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

S kým pôjde Smer do vlády?

Smer-SD bude po voľbách rokovať o spolupráci so všetkými stranami, ktoré sa dostanú do parlamentu, primárne so štandardnými. Za tie považuje najmä KDH, Most-Híd a SNS. Na dnešnej tlačovej besede po programovej konferencii Smeru-SD to povedal podpredseda strany a šéf volebnej kampane Marek Maďarič.

SMER: Do koalície pôjdeme iba s niektorou zo štandardných strán

"Dôležité je, aby vznikla stabilná a funkčná vláda. V roku 2010 sa Smer-SD ako víťaz volieb obišiel, vytvorila sa nesúrodá vláda, ktorá hanebne skončila. Preto chceme byť súčasťou stabilnej koalície s menším počtom štandardných strán," vysvetlil Maďarič.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Na otázku, či niektoré spomedzi štandardných strán Smer-SD preferuje, Maďarič odvetil, že teraz je to predčasné. "Bude to závisieť od sily tej-ktorej strany a od otázky, ako sa dokáže naladiť na naše priority, a aj od postoja k bezpečnosti. Ak bude EÚ zavalená migrantmi, ak tu bude hrozba teroristických útokov, tak všetko ostatné nebude možné realizovať," myslí si Maďarič.

Čo všetko Fico sľubuje

Ďalšie výrazné posilnenie sociálneho štátu a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenska tak, aby v roku 2020 dosiahla 85 percent priemeru EÚ. Toto je základný politický cieľ Smeru-SD na roky 2016 až 2020.

R.FICO: Čakali sme na správy o stave Slovenskej republiky

  • Miliardové investície

V takmer hodinovom prejave Fico avizoval ochotu diskutovať, či nie je vhodná doba na obrovské investície, a to aj za cenu zmeny ústavného zákona o dlhovej brzde. Premiér pripomenul, že SR si požičiava lacno, až za negatívny úrok, preto sa pýta, prečo teraz nenabrať finančné zdroje a pustiť sa do toho s plnou vervou. Spomenul napríklad naliatie štyroch až šiestich miliárd eur do dopravnej infraštruktúry. "Vyžaduje si to ale ústavnú zmenu, tým pádom je to ponuka pre všetkých, ktorí takto uvažujú," odkázal Fico.

  • Vyrovnaný rozpočet

Ku koncu roka 2020 by Smeráci mohli pripraviť vyrovnaný rozpočet.

  • Dostať sa na predkrízovú úroveň v nezamestnanosti

Za cieľ si dali politici Smeru aj zníženie nezamestnanosti o niekoľko percent.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

  • Zvýšenie minimálnej mzdy

Pokračovať v ďalšom zvyšovaní minimálnej mzdy, pričom Fico by bol rád, ak by v novom volebnom období prekročila 500 eur. V súčasnosti je na úrovni 405 eur.

  • Zníženie DPH

Smer-SD ďalej avizuje pokračovanie v diskusii o nižšej sadzbe DPH aj na ďalšie základné potraviny.

  • Odstraňovanie regionálnych rozdielov

"Schválili sme zákon o pomoci najmenej rozvinutým okresom, vycestovali sme do Kežmarku a schválili sme tam akčný plán. V rokoch 2016 a 2017 musí vláda navštíviť ďalších 12 okresov," avizoval.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Sme etatisti, narušili sme hegemóniu trhu

Ficovi sa nepáči, že na Slovensku absentuje programová diskusia a konfrontácia a že Smer-SD sa nemá s kým hádať v témach ako zamestnanosť či hospodársky rast. "To, že to nie je predmetom kampane, potvrdzuje, že čísla sú mimoriadne dobré. Sme etatisti a verím, že je to práve štát, ktorý je schopný ochrániť občana pred kapitálovou mocou. Narušili sme hegemóniu vyznávačov jednotného trhu a štát začal plniť úlohu kormidelníka vývoja slovenskej spoločnosti. Odmietame, že trh všetko vyrieši a v tejto línii chceme pokračovať," uistil Fico.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Strašenie utečencami

Premiér pripustil, že vývoj na Slovensku v ďalšom volebnom období ovplyvnia voľby aj migrácia. "Situáciu môžu narušiť aj pokusy zostaviť vládu z veľkého počtu subjektov. My dávame prednosť stabilnej vláde zostavenej z dvoch subjektov. Ako chcú v zlepenci zvládnuť predsedníctvo v EÚ?" pýtal sa.

Na margo migračnej vlny zopakoval, že Smer-SD nedovolí vytvorenie žiadnej ucelenej komunity s iným náboženstvom na Slovensku, pretože tieto komunity nie sú podľa neho schopné integrácie. "Pokračujeme v žalobe proti kvótam. V Európe je veľká nervozita, v pondelok bude summit V4 a dokonca sme dostali demarš, že čo si to dovoľujeme. My sa ale nebudeme pozerať na to, ako každý deň prichádzajú tisíce migrantov. Odmietam nezmyselnú politickú korektnosť. Pre Smer-SD je ochrana občanov najvyššou prioritou," deklaroval.

VIDEO Posledná predvolebná konferencia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: VládaRobert FicoSmerVoľby2016Snem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu