Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakúsko chce sprísniť tresty pre podvádzajúcich migrantov: S návrhom prichádza minister

Wolgang Sobotka
Wolgang Sobotka (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka predložil návrh nového balíka opatrení, z ktorých vyplýva sprísnenie postupu rakúskych orgánov voči žiadateľom o azyl, ktorí sa usilujú utajiť svoju pravú identitu alebo nerešpektujú rozhodnutie o nutnosti opustiť krajinu.

Návrh posúdi najskôr rakúsky rezort obrany a následne by mal prejsť medzirezortným pripomienkovým konaním, informovali dnes tlačová agentúra APA a verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF. V zmysle návrhu by každý, kto v budúcnosti uvedie rakúskej polícii zavádzajúce, nepravdivé informácie o svojej štátnej príslušnosti, mal zaplatiť pokutu 1000-5000 eur.

Ak nebude mať na to finančné prostriedky, poputuje až na tri týždne za mreže. V prípade opakovania tohto deliktu bude opäť potrestaný. V prípade predloženia falšovaných dokumentov čaká na ilegálnych prisťahovalcov trestné konanie. Pokuty vo výške 5000-15.000 eur by v budúcnosti mali hroziť všetkým, ktorí sa napriek negatívnemu rozhodnutiu o pobyte v krajine a možnosti vrátiť sa do krajiny pôvodu rozhodnú opäť pre nezákonné prekročenie rakúskej štátnej hranice.

V prípade platobnej neschopnosti vinníkov môže trest nahradiť až šesťtýždňové väzenie, pobyt za mrežami bude hroziť v prípade opakovania deliktu neodkladne. Každý, koho právoplatne Rakúska republika odmietne, príde v budúcnosti o poskytovanie základných služieb. Navyše by sa mal urýchliť aj proces vyhosťovania kriminálnikov z radov utečencov.

Viac o téme: RakúskoWolgang Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu