Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Taliansko znovu zasiahla migračná vlna: Na preplnenom člne boli stovky utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PALERMO - Talianska pobrežná stráž dnes oznámila, že zachránila vyše 300 migrantov z preplneného člna, v ktorom sa preplavili stovky kilometrov z Egypta do Sicílskeho prielivu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Ľudia utekajúci pred vojnou či chudobou v Afrike a na Blízkom východe prichádzajú do vôd južného Talianska už celé roky, zvyčajne z Líbye, kde za prevoz platia pašerákom. Hovorkyňa talianskej pobrežnej stráže uviedla, že ľudia sa priplavili z Egypta aj v minulosti, ale oveľa menej často než z Líbye, z ktorej je trasa člnom približne o polovicu kratšia.

Talianska pobrežná stráž a španielske lietadlo, spolupracujúce s pohraničnou agentúrou Európskej únie Frontex, išli člnu na pomoc a zachránili 156 mužov, 51 žien i 107 neplnoletých. Migranti pochádzali zo Sýrie, Egypta, Somálska, Eritrey, palestínskych území, Líbye, Sudánu a Komor, spresnila vo vyhlásení pobrežná stráž.

Obrovský prílev migrantov na člnoch, ktorý sa začal vlani, prúdi väčšinou z Turecka na grécke ostrovy, čo donútilo Európsku úniu uzavrieť dohodu s Ankarou o navracaní nových prichádzajúcich späť do Turecka. Zachránených migrantov majú dopraviť do juhotalianskeho prístavu Crotone, približne 770 námorných míľ (vyše 1400 kilometrov) od pobrežia severného Egypta.

Viac o téme: TalianskoPalermo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu