Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dohoda zo summitu sa nepáči OSN: Hromadné vyhosťovanie utečencov je krátkozraké a nehumánne

Vincent Cochetel
Vincent Cochetel (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) kritizoval dnes plány EÚ na hromadné vracanie migrantov z Grécka do Turecka. Podľa UNCHR by bol takýto postup v rozpore s európskym i medzinárodným právom.

"Kolektívne vyhosťovanie je zakázané," zdôraznil vedúci kancelárie UNHCR pre Európu Vincent Cochetel, ktorého citovala agentúra DPA. Súčasne varoval, že dohoda EÚ s Tureckom o paušálnom vracaní tisícov migrantov nesplní nádeje o rýchlom riešení migračnej krízy. 

Cochelet tiež upozornil, že 91 percent migrantov, ktorí prichádzajú do Grécka, sú utečenci z krajín postihnutých vojenskými konfliktami, ako sú Irak, Sýria alebo Afganistan. 
Plány EÚ na hromadné navracanie migrantov do Turecka odsúdila aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International a označila ich za "desivo krátkozraké a nehumánne". Poukázala pritom na to, že Turecko neposkytuje utečencom dostatočnú ochranu a pomoc. 

"Turecko nútene vracia migrantov do Sýrie a mnohí utečenci tam žijú v zúfalých podmienkach a nemajú adekvátne ubytovanie," povedala šéfka európskej pobočky Amnesty Iverna McGowanová. Turecko podľa nej nemôže byť v žiadnom prípade považované za bezpečnú tretiu krajinu, na ktorú by EÚ mohla pohodlne presunúť svoje vlastné povinnosti. 

Viac o téme: Vincent Cochetel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu