Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelovej turné po balkánskych krajinách: Chceli by vstúpiť do EÚ, brzdí ich Grécko

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkelová začala dnes dvojdňovú cestu po troch balkánskych krajinách, ktorých snahy o vstup do Európskej únie komplikuje grécka kríza a ich vzájomná rivalita. Informovala o tom agentúra AP.

Merkelová je na Balkáne považovaná za najvplyvnejšiu a rešpektovanú západnú političku. Plánuje navštíviť Albánsko, Srbsko a Bosnu. 

Všetky tri krajiny vyjadrujú želanie vstúpiť do EÚ. Merkelová a ďalší európski lídri sú však kvôli gréckej kríze opatrnejší pri prijímaní krajín s problémovými ekonomikami. 

Srbsko a Bosna proti sebe bojovali v 90. rokoch minulého storočia vo vojne, v ktorej zahynulo najmenej 100.000 ľudí a milióny ďalších prišli o domov. Ich vzťahy sú stále napäté, okrem iného aj pre spor o to, či sa masaker v meste Srebrenica - srbskí vojaci tam v roku 1995 zavraždili asi 8000 moslimov - má nazývať genocídou, hoci tieto udalosti takto nazvali už dva súdy OSN. 

Belehrad tiež odmieta uznať nezávislosť svojej provincie Kosovo, kde tvoria majoritné obyvateľstvo Albánci, a to aj za cenu ukončenia európskych ambícií Srbska. 

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu