Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Sierra Leone sa obávajú najhoršieho: Vrátila sa ebola?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FREETOWN – Prvé tri prípady eboly po takmer trojtýždňovej prestávke zaznamenali v uplynulých dňoch vo Freetowne, hlavnom meste afrického štátu Sierra Leone, ktorý patril medzi tri najviac zasiahnuté západoafrické krajiny pri nedávnej epidémii tohto životunebezpečného infekčného ochorenia.

Informoval o tom dnes šéf miestneho epidemiologického centra NERC Palo Conteh, ktorý opätovný výskyt eboly v jednej z chudobných štvrtí mesta označil síce za krok späť, avšak dodal, že je to pri epidémiách podobného charakteru obvyklé.

Experti sa však obávajú ďalšieho šírenia vírusu eboly v husto obývanej chudobnej štvrti Magazine Wharf, v ktorej je podľa médií častý aj výskyt malárie alebo cholery. Podľa aktualizovaných informácií NERC zaznamenali na celom území Sierra Leone v júni doteraz 40 nových prípadov eboly.

Splnomocnenec Organizácie Spojených národov pre boj s týmto ochorením David Nabarro začiatkom júna vyhlásil, že aj Sierra Leone bude bez eboly v priebehu rádovo týždňov. Libéria je podľa oficiálnych údajov bez eboly už od 9. mája. Treťou najviac zasiahnutou krajinou pri nedávnej epidémii bola Guinea. Väčšina z celkove 11.200 obetí eboly a spomedzi viac ako 27.000 infikovaných pochádzala práve z týchto troch krajín.

Viac o téme: EbolaSierra LeoneFreetown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu