Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strašidelná bilancia epidémie: Ebola si vyžiadala už vyše 8-tisíc životov!

Vo Freetowne nakladajú pacienta nakazeného ebolou do sanitky
Vo Freetowne nakladajú pacienta nakazeného ebolou do sanitky (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Epidémia eboly si vyžiadala už 8235 životov z celkovo 20.747 známych prípadov ochorenia na túto krvácavú horúčku. Vyplýva to z najnovšej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Podľa správy zverejnenej v stredu večer sa objavili známky, že šírenie eboly sa "mohlo ustáliť" v Sierre Leone. Bývalá britská kolónia však za týždeň do 4. januára stále hlásila 248 nových potvrdených prípadov nákazy a ostáva tak v súčasnosti "zďaleka najhoršie postihnutou krajinou".

Týždenná správa WHO vychádza z údajov hlásených úradmi v deviatich krajinách. K väčšine prípadov nákazy a úmrtí došlo v troch západoafrických štátoch - Guinei, Libérii a Sierre Leone. Správa tiež uvádza, že ebolou sa nakazilo celkovo 838 zdravotníkov, z ktorých 495 chorobe podľahlo.

WHO konštatuje, že v regióne naďalej nehlásia všetky prípady, pričom výskyt eboly je nerovnomerne rozšírený. Vírus sa najrýchlejšie šíri na západe Sierry Leone, kde v hlavnom meste Freetown evidujú 93 z nových potvrdených prípadov. V Guinei, v ktorej je najviac postihnutou oblasťou metropola Konakry, hlásila prvé prípady západná prefektúra Fria.

V Libérii sa počet prípadov výrazne znížil - z vrcholu vyše 300 nových potvrdených prípadov za týždeň v auguste a septembri minulého roka na osem nových potvrdených a 40 pravdepodobných prípadov v piatich dňoch do 2. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu