Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zásahy v Saudskej Arábii a v Indii: Polícia zlikvidovala mužov podozrivých z kontaktov s Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RIJÁD - Saudskoarabská polícia zastrelila v utorok muža, ktorý bol podozrivý z kontaktov s extrémistickou organizáciou Daeš. Informovala o tom dnes saudskoarabské ministerstvo vnútra.

Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že nemenovaného muža zastrelili počas razie v saudskoarabskej metropole Rijád, keď pri zatýkaní kládol odpor. "Keď sa ho príslušníci bezpečnostných síl pokúsili zadržať, namieril na nich zbraň, v dôsledku čoho bol zlikvidovaný," uvádza sa vo vyhlásení saudskoarabského ministerstva vnútra citovaného agentúrou SPA. Jeho hovorca dodal, že pri razii bol zadržaný aj ďalší ozbrojený muž.

Saudskoarabské úrady vystupňovali v ostatných mesiacoch svoje kroky voči Daeš, pričom vo februári podľa médií zlikvidovali štyri bunky podozrivé z napojenia na extrémistické organizácie. K zodpovednosti za niektoré útoky, ku ktorým v Saudskej Arábii v ostatnom čase došlo, sa prihlásili extrémisti napojení na Daeš

Indická polícia zlikvidovala muža, ktorý bol zrejme napojený na Daeš

Indická polícia dnes počas zásahu v meste Lakhnaú v štáte Uttarpradéš zlikvidovala teroristu, ktorý bol zrejme napojený na džihádistickú organizáciu Daeš. Informovala o tom indická televízia NDTV. Polícia muža podozrieva z nastraženia bomby vo vlaku, ktorej výbuch zranil v utorok v štáte Madhjapradéš ôsmich ľudí.

Policajná operácia, ktorej cieľom bolo zadržať podozrivého, sa začala v utorok. Velenie protiteroristických jednotiek polície dostalo vtedy od tajných služieb tip na miesto, kde by sa podozrivý mohol nachádzať. Ten sa zabarikádoval v jednom z domov v moslimskej štvrti na okraji Lakhnaú. Dlhé vyjednávania s podozrivým o podmienkach, za ktorých by bol ochotný vzdať sa, neviedli k výsledku, takže polícia sa v noci nadnes rozhodla pre útok na budovu. Následná prestrelka trvala 11 hodín. Muža napokon našli mŕtveho. Príčina jeho smrti sa zisťuje. 

Pri tele podozrivého a v dome sa našli zbrane, munícia, výbušnina, vlajka Daeš, mobilné telefóny a brožúra s časmi odchodov vlakov.  Polícia svoj zásah zdôvodnila tým, že "nemala na výber". Priznala však, že keby podozrivého chytili živého, získali by od neho viac informácií. Predpokladá sa, že muž patril do chórasánskej vetvy Daeš a bol jej aktívnym členom.

Utorkový výbuch vo vlaku v štáte Madhjapradéš označili tamojšie úrady za teroristický čin spáchaný osobami napojenými Daeš. V súvislosti s jeho vyšetrovaním zadržali troch ľudí. Ak sa potvrdí predpoklad vyšetrovateľov, že útok vo vlaku spáchali osoby napojené na Daeš, pôjde o prvý teroristický čin Daeš na území Indie.

Viac o téme: IndiaSaudská ArábiaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu