Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Do bašty Daeš v Líbyi prichádzajú vojaci: Zásielka amfetamínu zastavená v Grécku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Líbyjské sily podporujúce novú centrálnu vládu v Tripolise vstúpili do mesta Syrta, ktoré je hlavnou baštou teroristickej skupiny Daeš v Líbyi. Podľa vyjadrenia plukovníka Muhammada Ghasrího, ktoré priniesla dnes agentúra AP, provládni vojaci momentálne bojujú proti militantom Daeš priamo v uliciach Syrty.

Uvedený veliteľ tiež vo štvrtok neskoro večer povedal reportérom, že najnovší postup jeho síl sprevádzajú prudké nálety. Provládne sily majú podľa neho v úmysle Syrtu na pobreží Stredozemného mora obkľúčiť, aby militanti Daeš nemohli utiecť.

Upozornil, že mesto známe ako rodisko niekdajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího je vojnovou zónou a obyvatelia sa nemajú približovať k vojakom, aby neboli považovaní za ciele. Sily preukazujúce vernosť novej líbyjskej vláde, prevažne milície z Misuráty na západe krajiny, postupovali smerom k Syrte posledných 25 dní. Tzv. Stráž ropných zariadení prevzala v utorok kontrolu nad mestom Bin Džawád ležiacim zhruba 150 kilometrov od Syrty, ktoré bolo takisto v rukách Daeš.

Podozrivá zásielka dostala stopku v Grécku

Grécke orgány v spolupráci s americkými vyšetrovateľmi zadržali v prístave Pireus zásielku drogy amfetamín, o ktorej predpokladajú, že bola určená bojovníkom teroristickej organizácie Daeš v Líbyi.Celkovo 26 miliónov tabliet amfetamínu prišlo do Grécka v kontajneri z Indie, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na články aténskych denníkov Kathimerini a Ethnos. 

Zásielku mala prevziať istá firma v Líbyi, ktorá je podozrivá zo spolupráce s Daeš. Džihádisti tejto skupiny údajne užívajú túto drogu s povzbudzujúcimi účinkami, aby prekonali strach a únavu.

Viac o téme: LýbiaSyrtaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu