Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Šance na urovnanie konfliktu v Sýrii sú obrovské: Vládna armáda obsadila miesta okupované Daeš

Útoky v meste Damask Zobraziť galériu (5)
Útoky v meste Damask (Zdroj: SITA)

DAMASK - Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan de Mistura je presvedčený, že šance na urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii sú teraz omnoho väčšie ako kedykoľvek doteraz. Sýrska vládna agentúra SANA v noci nadnes informovala, že sýrskej vládnej armáde sa v sobotu podarilo obsadiť dve strategické vyšiny vzdialené asi 10 kilometrov od starobylého mesta Palmýra.

V rozhovore pre televíziu al-Džazíra de Mistura vysvetlil, že potenciálny úspech mierových rokovaní ovplyvňujú tri dôvody: odhodlanie samotného sýrskeho ľudu, jednotný názor na sýrsky problém v Bezpečnostnej rade OSN a existencia kontaktnej tzv. viedenskej skupiny, ktorá hľadá politické, nie vojenské riešenie konfliktu. 

Šance na urovnanie konfliktu
Zobraziť galériu (5)

Pokiaľ ide o mierové rokovania o Sýrii, ktoré sa majú začať v pondelok v Ženeve, de Mistura v rozhovore zdôraznil, že "neexistuje žiadny plán B". Podľa jeho presvedčenia treba len tvrdo pracovať na základe ženevských protokolov z júna 2012, ktoré môžu byť základom mierového procesu v Sýrii.

De Mistura vysvetlil, že plánom B, pokiaľ ide o Sýrii, "by - súdiac podľa toho, čo vidíme dnes - bolo len pokračovanie strašného konfliktu", ktorý sa bude naťahovať, pričom jeho jedinými obeťami budú samotní Sýrčania. Rokovania o ukončení konfliktu v Sýrii by sa v Ženeve mali začať v pondelok 14. marca a predpokladá sa, že potrvajú do 24. marca. 

Šance na urovnanie konfliktu
Zobraziť galériu (5)

V samotnej Sýrii platí od 27. februára prímerie, ktoré sa však nevzťahuje na džihádistickú skupinu Daeš, Front an-Nusra a ďalšie islamistické povstalecké oddiely. Ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe bojuje viacero znepriatelených strán, si doposiaľ podľa odhadov OSN vyžiadal viac ako 250.000 životov. O strechu nad hlavou prišlo v jeho dôsledku minimálne 11 miliónov Sýrčanov.

Sýrska armáda postupuje smerom k Palmýre obsadenej extrémistami Daeš

Sýrska vládna agentúra SANA v noci nadnes informovala, že sýrskej vládnej armáde sa v sobotu podarilo obsadiť dve strategické vyšiny vzdialené asi 10 kilometrov od starobylého mesta Palmýra. Vládne sily tam ďalej pokračujú v ofenzíve s cieľom vytlačiť z oblasti povstalecké oddiely.

Oslobodením Palmýry od jednotiek extrémistickej organizácie Daeš vládna armáda opäť získa pod svoju kontrolu východnú časť provincie Homs, cestu na Dajr az-Zaur ako aj územie smerom k hraniciam s Irakom. Dáiš tak podľa expertov príde o asi 20 percent územia, ktorého sa v Sýrii postupne zmocnil od leta 2014.

Šance na urovnanie konfliktu
Zobraziť galériu (5)

Daeš, ktorý stále ovláda rozsiahle územia v Iraku aj Sýrii, dobyl púštne mesto Palmýra od vládnych síl vlani v máji. Staroveké pamiatky v Palmýre islamisti spočiatku nepoškodzovali ani neničili. Neskôr však svet šokovali zábermi ničenia antických budov, sôch a ďalších pamätihodností v meste.

Povstalci na západe krajiny zostrelili vládne bojové lietadlo 

Povstalci na západe Sýrie zostrelili v sobotu sýrske vládne bojové lietadlo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne armádne a povstalecké zdroje. Podľa vzbúrencov operujúcich v danej oblasti bolo toto bližšie nešpecifikované lietadlo zostrelené protilietadlovou zbraňou. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však tvrdí, že išlo o dve teplom navádzané rakety.

Protivládni bojovníci zaútočili na lietadlo vo chvíli, keď pristávalo v provincii Hamá. Osud posádky nebol bezprostredne známy. Sýrske armádne zdroje označili incident za porušenie dohody o "zastavení vojenských akcií". Udalosť prišla v čase, keď sýrska vláda potvrdila, že sa zúčastní nepriamych rokovaní s opozíciou, ktoré sa uskutočnia v pondelok vo švajčiarskej Ženeve.

Šance na urovnanie konfliktu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rokovania sprostredkoval osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorý uviedol, že rozhovory budú zahŕňať i vypísanie prezidentských volieb v krajine do 18 mesiacov. Sýrski povstalci vyzvali svojich zahraničných podporovateľov vrátane Saudskej Arábie, aby im poskytli protilietadlové strely so zámerom ich použitia proti sýrskym a ruským vojenským lietadlám. Vzbúrenci však tvrdia, že zbrane im ešte neboli dodané. To vyvoláva obavy, že by sa tento arzenál mohol dostať do rúk extrémistických skupín.

Viac o téme: Konflikt SýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu