Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Turecko nedovolí, aby sa na hraniciach vytvoril pás teroru: Začal veľký súd s členmi Daeš

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu obvinil Rusko a Sýriu, ale aj militantov extrémistickej skupiny Daeš a Spojenými štátmi podporované oddiely kurdských milícií zo snahy vytvoriť "pás teroru" na hranici Sýrie s Tureckom. Zdôraznil, že jeho krajina nedopustí, aby sa tak stalo.

Davutoglu v rámci pravidelného týždenného vystúpenia pred poslancami svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) uviedol, že cieľom zmienených strán je zriadiť "štruktúru" teroru zostavenú zo skupiny IS a kurdských milícií Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii.

"Turecko si je vedomé týchto hier... a nedovolí to," dodal Davutoglu. Turecko podľa podpredsedu vlády Numana Kurtulmuša podporuje v pondelok dohodnuté prímerie v Sýrii. Naznačil však, že Ankara môže pokračovať v ostreľovaní kurdských povstalcov v Sýrii v prípade, že "zaútočia" na Turecko.

Turecká armáda od začiatku mesiaca ostreľuje pozície kurdských bojovníkov v severnej Sýrii. Ostreľovanie pozícií Kurdov v sýrskom pohraničí označil za odvetu za ohrozovanie tureckých hraníc aj premiér Davutoglu.

Kurdské milície sú zatiaľ najúčinnejšou silou v boji proti extrémistickej organizácii Daeš v Sýrii. Ankaru však čoraz viac znervózňujú najnovšie územné zisky Kurdov na severe Sýrie neďaleko tureckých hraníc, konštatovala agentúra AP. Poukazuje aj na prepojenie sýrskych Kurdov so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá v Turecku už roky bojuje za práva kurdskej menšiny, ale medzinárodným spoločenstvom je označovaná za teroristickú organizáciu.

Začali súdiť desiatky osôb označených za členov Daeš

Súd v Istanbule otvoril dnes proces s niekoľkými desiatkami osôb obvinených z príslušnosti k sieti extrémistickej skupiny Daeš v Turecku.

Agentúra AP informuje, že spomedzi 67 obžalovaných turecké orgány zadržali len časť, a to po bombovom útoku z júla 2015 v meste Suruč pri hranici so Sýriou, ktorý si vyžiadal vyše 30 mŕtvych a ktorý je pripisovaný Daeš. Približne 40 osôb súdia v neprítomnosti, pričom sa predpokladá, že sa zdržiavajú v Sýrii.

Prokuratúra požaduje uloženie najvyššieho možného, 15-ročného trestu väzenia údajnému vodcovi tureckej siete Daeš Ilyasovi Aydinovi, ktorý je obvinený z vytvorenia a vedenia teroristickej organizácie. Aydina, ktorému pripisujú verbovanie militantov, takisto súdia v neprítomnosti.

Ďalším obžalovaným hrozí najviac desaťročný pobyt vo väzení za členstvo v teroristickej organizácii.

Viac o téme: TureckoAhmet DavutogluDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu