Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prečo arabské štáty nebojujú proti džihádistom Daešu: Tieto 4 dôvody vás prekvapia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Vocative)

RAKKA - Na pozície bojovníkov Daeš robia nálety Američania, Francúzi, Rusi a najnovšie sa majú do vojenských operácií zapojiť aj Nemci. Ako však proti islamistom bojujú arabské krajiny? Veľmi slabo.

Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty podnikajú proti Daešu iba jednu akciu za mesiac. Bahrajn skončil s útokmi na jeseň, Jordán v auguste. Prečo tak málo, pýtajú sa odborníci a verejnosť, keď tieto dva štáty sú bohaté a geografická poloha im umožňuje účinne bojovať? Podľa CNN sú za tým štyri dôvody.

1. Jemen

Pre arabské krajiny je priorita situácia v Jemene, nie Islamský štát. Tento štát je v centre boja medzi sunitskými krajinami a šiítskymi. Na jednej strane je líder Saudská Arábia, na druhej Irán. Jemen je len zástupná vojna. Keď jednotky podporované Iránom dobyli hlavné mesto Saná v Jemene, Saudi preorientovali svoju pozornosť na túto krajinu, keďže leží južne od Saudskej Arábie.

2. Boja sa domácich následkov

Arabské krajiny sa boja na reakciu opozície, nehovoriac o odvetných útokov bojovníkov Daeš, píše americká televízna stanica. Arabské štáty, po upálení jordánskeho pilota, svoje útoky zvoľnili. Islamský štát nefunguje len v Sýrii a Iraku. Má zložky v Jemene, Kuvajte, Libanone, Jordánsku či v Saudskej Arábii. Ba čo viac, vo vedúcich pozíciách Daešu pôsobia ľudia zo Saudskej Arábie. Takisto sa viacero útokov džihádistov odohralo na pôde saudskej monarchie.

3. Islamský štát je problém Iránu

Arabské krajiny vidia problém Daešu ako problém Iránu. Sýria a Irak sú priamymi spojencami Iránu, tak prečo sa tým obťažovať? Sunitské arabské štáty predsa nebudú pomáhať spojencom svojho nepriateľa - Iránu. Sunitský Islamský štát bojuje primárne proti šiítom (Irak, Sýria, Irán). No postupne sa IS formuje ako globálna hrozba a postupne si to začínajú uvedomovať aj arabské krajiny.

4. Pozemná invázia arabských krajín je takmer nemožná

Pozemná invázie ja na Západe po intervencii v Afganistane a Iraku doslova tabu. Armády arabských krajín sa najlepšie cítia, keď operujú v medziach vlastných hraníc, tvrdí expert oslovený CNN. Invázie sa teda v prípade sunitských arabských krajín tak skoro nedočkáme.

Viac o téme: Islamský štátSaudi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu