Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Paríž sa zmenil na mesto mŕtvych: Podniky a ulice sú prázdne, ľudí ovládol strach

Takto to vyzerá v Paríži po krvavých útokoch islamistov. Zobraziť galériu (4)
Takto to vyzerá v Paríži po krvavých útokoch islamistov. (Zdroj: Tip čitateľa)

PARÍŽ - V parížskych uliciach vládlo v sobotu večer nezvyklé ticho. Chodníky, rovnako ako záhradná, reštaurácia zívali prázdnotou.

Vyšli si len tí, ktorí sa nechcú nechať premôcť strachom. Väčšinu mesta zahalil smútok po piatkových atentátoch, ktoré neprežilo zhruba 130 ľudí, píše agentúra AFP.

"Budeme oslavovať až do noci. Dnes večer budeme hrať, robíme svoju prácu a nehodláme sa nechať zastaviť. Ľudia určite prídu," tvrdil trúbkár a spevák Jean Manuel Miquel de Flores a pripravoval sa na koncert kubánskej hudby v bare na ulici Oberkampf.

Takto to vyzerá v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Nehodláme im dať zapravdu, ukážeme im, že stále žijeme. Rozsvietili sme za mŕtvych sviečky. Najlepšie, čo pre nich môžeme urobiť, je žiť ďalej. Nenecháme sa ovládnuť politikou strachu," povedal majiteľ podniku Majid Kerzazi.

Jeho odhodlanie ubrániť sa zasmušilosti bolo síce veľké, ale ľudí ochotných baviť sa bolo v sobotu málo. Stoličky záhradných reštaurácií i barov zostali prázdne. "Väčšinou je to tu obliehané, máme 300 miest. A teraz, pozrite, dvaja hostia. Ľudí ovládol strach, o pol deviatej zatvoríme," povedal majiteľ Café de Paris Manser Bachir.

Obete francúzskych útokov si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Riaditeľ krčmičky La Mercerie Antoni Durand nesúhlasí. "Zatvoriť? Nepripadá do úvahy. Aj keď máme všetci strach, nemienim sa ním nechať ochromiť, mám svoju hrdosť," povedal. Ale v "špičke", kedy býva v túto dobu v podniku narvané, bolo tentoraz oveľa pokojnejšie. Naproti cez ulicu je klub Casino, ktorý otvára o polnoci, ale v sobotu jeho dvere zostali zatvorené.

V sále Bataclan bol v piatok masaker najväčší - teroristi tam postrieľali 89 ľudí. V jeho blízkosti to vrie, rozložili sa tam televízne štáby a reportéri z celého sveta odtiaľ vysielajú živé vstupy. Neďaleký bar U Gastona je síce plný, ale hostia sú hlavne novinári, čo prezrádzajú notesy a nahrávacie zariadenia rozložené po stolíkoch.

Paríž sa zmenil na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

U jedného stolíku na terase popíja víno pár Angličanov Rachel a Sam. Prišli do Paríža v piatok večer a teraz chcú vidieť "to miesto" a uctiť mŕtvych. "Dopoludnia sme nevedeli, čo máme robiť, zostali sme v hoteli a sledovali televíziu," hovoria. "Toto je dnes večer najbezpečnejšie miesto na svete. Sem sa nevrátia," hovorí na adresu atentátnikov Rachel. Normálne by večer išli na diskotéku, ale tentoraz ju vynechajú.

"Človek má chuť predstierať, že je všetko v poriadku, byť pri tom, nebyť sám," hovorí Benoît, ktorý sa vybral do krčmy pri kanáli Saint-Martin. Pár krokov odtiaľ atentátnici zabili 15 ľudí. "Som tu tri hodiny a nikto nehovorí o ničom inom ako o tom," hovorí mladý muž. Julien, ktorý sedí vedľa neho, ho prerušuje slovami: "Hlavne sa nikdy nevzdať. Ak bude zajtra koncert niekoho, koho mám rád, z princípu na neho pôjdem," dodáva. Benoît ho ale upozorňuje na dôležitú vec: "Toto nebolo Charlie Hebdo, toto bolo mierené na všetkých, bez rozdielu. Mám pocit, že som prenasledovaný pán X."

Viac o téme: FrancúzskoParížIslamský štátBataclan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu