Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Egypt sa pochválil zabitím šéfa bunky Islamského štátu: Hlásil sa k útoku na ruské lietadlo

Odnož IS sa hlási aj k pádu ruského lietadla
Odnož IS sa hlási aj k pádu ruského lietadla (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptskí policajti v Káhire chytili a zabili jedného z vodcov miestnej odnože Islamského štátu (IS). Oznámilo to dnes egyptské ministerstvo vnútra.

Práve egyptský IS sa prihlásil k útoku na ruské lietadlo, v ktorého troskách zahynulo 31. októbra 224 ľudí. Lietadlo spadlo po odlete z letoviska Šarm aš-Šajch nad Sinajským polostrovom.

Podľa ministerstva vnútra sa policajtom podarilo dolapiť Ašrava Alího Hasanajna Gharáblího. Ide údajne o "jedného z najnebezpečnejších teroristov" miestnej bunky IS. Zabitý bol vraj pri naháňačke s policajtami, ktorí sa ho snažili zatknúť.

IS bojuje hlavne v Sýrii a Iraku, ale svoje bunky má v ďalších krajinách vrátane Egypta. Hneď po páde lietadla sa prihlásil k útoku, avšak ničím to nepodložil. Egypt zatiaľ príčinu havárie oficiálne neoznámil, ale stále väčšie množstvo krajín sa prikláňa k tomu, že na palube bola bomba. Egypt to odmieta ako predčasnú špekuláciu a bojuje o zachovanie svojej dôveryhodnosti, aby neprišiel o tisíce zahraničných turistov. Británia a Rusko od minulého týždňa evakuujú svojich občanov z Egypta za mimoriadnych bezpečnostných opatrení.

Viac o téme: ISAšrav Alí Hasanajn Gharáblí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu