Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teror Islamského štátu: Z 20-tisíc cudzincov vyberú agentov a pošlú ich na západ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americké úrady tvrdia, že počet ich občanov, ktorí odišli do Sýrie či Iraku, neustále stúpa. Ak spočítame všetkých zahraničných členov teroristickej organizácie Islamský štát (IS), dostaneme podľa televíznej stanice NBC šokujúce čísla. Svojou profesionálnou propagandou títo radikálni islamisti presvedčili už 20-tisíc cudzincov, aby bojovali za ich vec!

„Európske štáty rovnako ako Spojené štáty tento tok lepšie sledujú a robia všetko preto, aby ho zastavili,“ povedal jeden z amerických verejných činiteľov. Najväčší nárast zaznamenali vo Francúzsku, Veľkej Británii a USA, pričom počet sympatizantov Islamského štátu, ktorí odišli na Blízky východ, sa od novembra vyšplhal už na 3400, čo je o 700 viac, ako sa predpokladalo.

Mnohí z nich cestujú cez Turecko, preto oficiálni predstavitelia zemí, ktoré prílev nových síl do Sýrie a Iraku desí najviac, žiadajú tamojšiu vládu, aby zasiahla. Západný lobizmus podľa úradníkov vytvára tlak, ktorému sa ťažko odoláva. Všetci dúfaj, že nedávne vojenské úspechy v boji proti IS „môžu v budúcnosti pomôcť najviac“. Avšak západné nálety a kurdské sily postup islamistov srdcom Sýrie a Iraku len spomalili, nie zastavili.

Teror Islamského štátu: Z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Samovražední útočníci a bojovníci organizácie Islamský štát aj dnes napadli viaceré ciele v severoirackom meste Sámarrá, kde sa armáda a spojenecké šiitské milície pripravujú na ofenzívu proti extrémistickým militantom. Bezpečnostné zdroje a miestni obyvatelia uviedli, že útok sa začal nadránom miestneho času, keď dvaja samovražední atentátnici IS odpálili výbušniny vo svojich vozidlách v severnej časti mesta.

V rovnakom čase ďalší útočník odpálil auto s náložou na juhu mesta, pričom na západe Sámarry zaútočili bojovníci IS na iracké bezpečnostné sily mínometmi, raketometmi a ostreľovačskými puškami. Tisíce vojakov a príslušníkov šiitských milícií známych ako Hášid Šaabí (Ľudová mobilizácia) sa zhromaždili okolo Sámarry, aby sa zapojili do ofenzívy s cieľom vyhnať IS z jeho neďalekých bášt pri rieke Tigris, vrátane mesta Tikrít ležiaceho 50 kilometrov severne.

Generál James Clapper, riaditeľ národnej spravodajskej služby, hovorí, že v tejto fáze sa už nepripájajú regrúti, ale skôr uvedomelá inteligencia: „Ak sa islamisti rozhodnú určiť si ako prioritu útočiť na Západ, skôr než udržať a rozširovať územnú kontrolu doma, potom sa prístup skupiny zmení a radikalizujú západniarov bojujúcich v Sýrii a Iraku tak, aby sa z nich stali agenti s potenciálnym prístupom do Spojených štátov a ďalších západných krajín.“

Práve Clapper pred spravodajskou komisiou Kongresu predniesol správu, ktorá odhaduje, že celkovo má teroristická organizácia v súčasnosti k dispozícii až 20-tisíc zahraničných bojovníkov z celého sveta, pričom na jeseň to bolo iba 16-tisíc. Novým trendom je príliv žien, a to najmä zo Západu. Tie by mohli využiť ako samovražedné atentátničky.

Teror Islamského štátu: Z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu