Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemecko chce zabrániť občanom, aby bojovali s islamistami: Skonfiškuje im pasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Nemecká vláda schválila v stredu návrh zákona, ktorým chce zabrániť Nemcom, aby odchádzali z krajiny a bojovali po boku islamistov na Blízkom východe.

Televízna stanica ARD informovala, že podľa novej, prísnejšej legislatívy budú môcť úrady až na tri roky odobrať pasy a preukazy totožnosti podozrivým islamským radikálom, čím im znemožnia odchod do zahraničia. Nahradia ich novými preukazmi, s ktorými však nebudú môcť opustiť Nemecko. Návrh zákona musí schváliť spolkový parlament.

Podľa doterajších zákonov mohli úrady podozrivým islamistom a osobám napojeným na terorizmus odoberať pasy, nie však občianske preukazy. Mnohí z nich však využívali skutočnosť, že do Turecka môžu Nemci cestovať len s preukazom totožnosti. Odtiaľ následne odcestovali do Sýrie alebo Iraku, kde sa pripojili k povstalcom Islamského štátu.

Odhaduje sa, že do bojov na Blízkom východe sa zapojilo asi 550 Nemcov, pričom 180 z nich sa už vrátilo do vlasti. „V mnohých prípadoch sú tieto osoby zradikalizované a majú bojové skúsenosti,“ povedal pre ARD šéf vnútornej bezpečnostnej služby Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen. Tieto osoby podľa neho predstavujú značné riziko pre bezpečnosť krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu