Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Americký generál: Islamský stát si zriaďuje výcvikové tábory v Líbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: redakcja.mpolska24.pl)

LONDÝN – Militanti z tzv. Islamského štátu (IS) zriadili výcvikové tábory vo východnej Líbyi. Majú ich tam "niekoľko stoviek", povedal v stredu vo Washingtone veliteľ amerických ozbrojených síl v Afrike (USAFRICOM) generál David Rodriguez, informovala dnes BBC.

 Generál ďalej uviedol, že výcvikové tábory sú zatiaľ "veľmi malé, iba sa rodia", ale USA ich starostlivo sledujú, aby videli, čo sa z nich vyvinie. 

Líbya je v chaose od zvrhnutia Muammara Kaddáfího v roku 2011. O moc tam bojujú rozličné kmene, milície a politické frakcie. Na východe krajiny prebiehajú boje medzi niekoľkými islamistickými zoskupeniami, pričom niektoré z nich sa nedávno prihlásili k IS.

Generál vo Washingtone povedal, že nie je jasné, ako blízko majú účastníci výcviku k IS. Po revolúcii mnohí povstaleckí bojovníci odišli bojovať do Sýrie a prevláda presvedčenie, že sa niektorí z nich vrátili domov. Líbyjská vláda, ktorá vzišla z volieb, prišla o kontrolu nad troma veľkými mestami vrátane metropoly Tripolis. Druhé najväčšie mesto Líbye, Benghází, je v rukách islamistických bojovníkov a medzinárodne uznaný parlament sa stiahol z Tripolisu do prístavného mesta Tobruk na východe krajiny, pripomenula BBC.

USA stoja na čele medzinárodnej koalície, ktorá už niekoľko mesiacov vedie letecké útoky voči IS v Iraku a Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu