Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šokujúce odhalenie: Druhý z Kassigových katov prišiel z Francúzska, je to konvertita

Peter Kassig
Peter Kassig (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske orgány dnes potvrdili totožnosť druhého francúzskeho militanta, ktorý sa objavil na videozázname Islamského štátu s oznámením smrti amerického rukojemníka Petra Kassiga. Štátny prokurátor uviedol, že ide o 22-ročného Mickaela Dos Santosa z mesta východne od Paríža, ktorý konvertoval na islam a odišiel do Sýrie v auguste 2013.

Štátny prokurátor uviedol, že ide o 22-ročného Mickaela Dos Santosa z mesta východne od Paríža, ktorý konvertoval na islam a odišiel do Sýrie v auguste 2013.

Dos Santos je známy tajným službám, ale nemá trestný záznam, informovala kancelária prokurátora. Podľa denníka Le Monde pochádza zo Champigny-sur-Marne v departemente Val-de-Marne.

V komande, ktoré viedlo na smrť vojakov, údajne pilotov a dôstojníkov lojálnych sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, francúzska tajná služba už počas víkendu identifikovala iného Francúza - Maxima Haucharda z departementu Eure. Jeho totožnosť potvrdila v pondelok parížska prokuratúra s tým, že moslimský konvertita odišiel do Sýrie v roku 2013.

Pätnásťminútový videozáznam zverejnený na internete ukázal podrezanie 18 mužov a odseknutú hlavu amerického humanitárneho pracovníka Petra Kassiga, pripomenula agentúra Reuters.

Tisíce západných dobrovoľníkov sa pripojili k Islamskému štátu, ktorý obsadil veľké časti Sýrie a Iraku. Najmenej 1130 francúzskych občanov je zapojených do buniek džihádistov spojených s oboma krajinami a 376 z nich sa nachádza v danej oblasti, informovala tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu