Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Iracké bezpečnostné sily vstúpili do rafinérie pri meste Bajdží

Iracké bezpečnostné sily
Iracké bezpečnostné sily (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracká štátna televízia odvysielala dnes zábery zo vstupu bezpečnostných síl do komplexu veľkej ropnej rafinérie pri meste Bajdží, ktorú päť mesiacov ovládali militanti z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje a irackú štátnu televíziu.

Štátna televízia a predstaviteľ irackej polície už predtým informovali, že príslušníkom irackých bezpečnostných síl sa do rafinérie podarilo vstúpiť po mesiacoch bojov s ozbrojencami z takzvaného Islamského štátu, ktorí rafinériu obliehali. 

"V tejto oblasti mali teroristi svoje pozície naľavo a napravo. Ak Boh dá, Bajdží bude hlavným kľúčom k oslobodeniu všetkých častí Iraku," povedal v televíznom rozhovore veliteľ bezpečnostných operácií na severe Iraku.

Islamský štát sa zmocnil mesta Bajdží a obkľúčil tamojšiu rozľahlú rafinériu v júni počas bleskového postupu severným Irakom. Následne obsadil aj priľahlé územie v severnej Sýrii a na celom území pod svojou kontrolou vyhlásil kalifát.

Islamský štát ukradol miliardu ton obilia

Militanti z Islamského štátu (IŠ) ukradli viac než milión ton obilia zo severu Iraku a previezli ho do dvoch miest, ktoré kontrolujú v susednej Sýrii. Uviedol to iracký minister poľnohospodárstva Faláh Hassan al-Zajdán. Podľa jeho údajov zverejnených na stránke ministerstva má vláda "informácie o pašovaní viac než milióna ton pšenice a jačmeňa gangmi Islamského štátu z provincie Ninive do sýrskych miest Rakká a Dajr az-Zaur". Informácie nie je možné nezávisle overiť, uvádza agentúra Reuters.

Keď IŠ prešiel v júni zo Sýrie do severného Iraku, nakrátko prevzal kontrolu nad štátnymi obilnými silami v provinciách Ninive a Salahadín, kde sa pestuje tretina irackej pšenice a takmer 40 percent jačmeňa. Bývalý šéf rady zodpovednej za obilie pre Reuters v auguste povedal, že militanti vzali z Ninive a západnej provincie Anbár 40 až 50 000 ton pšenice a previezli ju do Sýrie na zomletie. Koľko obilia však odviezli počas svojej ofenzívy v lete, ktorá sa kryla so žatvou strategicky dôležitej pšenice, už nie je presne známe. Islamský štát chce, aby sa ich samozvaný kalifát stal sebestačný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu