Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Islamský štát sa priznali k bombardovaniu v Iraku: Pri útokoch zahynulo vyše 20 pútnikov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za dva bombové útoky na šiitskych veriacich pútnikov v irackej metropole Bagdad, pri ktorých zomrelo 23 ľudí. Dnes o tom informovala agentúra AP.

Vo vyhlásení, ktoré militanti zverejnili v nedeľu večer, skupina uvádza, že bombové útoky sa stali aj napriek prísnym bezpečnostných opatreniam priamo uprostred šiitskeho "najväčšieho sviatku nevercov". Oba útoky zasiahli šiitskych veriacich a ich stany na púti do posvätného mesta Karbalá pri príležitosti sviatku Ašúra.

Sviatkom Ašúra si šiitskí moslimovia pripomínajú výročie násilnej smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Zhromaždenia šiitských veriacich počas Ašúry sú častým terčom útokov sunnitských extrémistov, ktorí šiitov považujú za heretikov.

Šiitský sviatok ašúra sprevádzajú násilnosti 

Najmenej 20 ľudí prišlo dnes o život pri samovražednom atentáte, ktorý sa odohral počas náboženského zhromaždenia šiitských moslimov v Potiskume na severe Nigérie. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Premium Times.

Podľa výpovedí očitých svedkov samovražedný atentátnik aktivoval nálože krátko po tom, ako prenikol do davu moslimov, ktorí sa zišli, aby si pripomenuli sviatok ašúra. Bližšie informácie o atentáte zatiaľ nie sú k dispozícii.

Sviatok ašúra slávia všetci moslimovia, ale pre šiitov má osobitný význam, keďže si ním pripomínajú mučenícku smrť imáma Alího Husajna, vnuka proroka Mohameda, a jeho ďalších 72 stúpencov v roku 680. Ašúra tradične vrcholí v irackom pútnickom meste Karbalá masovým sebabičovaním.

Ašúra je najdôležitejším sviatkom v šiitskom kalendári. Vzťahuje sa k bitke z roku 680, ktorá dala základ schizme medzi vyznávačmi islamu a nepriateľstvu medzi nimi. Ultrakonzervatívne sunnitské skupiny tvrdia, že šiiti sú neveriaci, ktorí si zaslúžia smrť. Panujú preto obavy, že sunnitskí extrémisti zneužijú masové zhromaždenia šiitov, aby ich útoky mali čo najvyšší počet obetí.

Agentúra DPA pripomína, že nárast napätia medzi sunnitmi a šiitmi v súvislosti s občianskou vojnou v Sýrii a razantný postup sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii a Iraku si v týchto dňoch vo viacerých moslimských krajinách vynútili sprísnenie bezpečnostných opatrení. Ide v prvom rade o Pakistan, Libanon a Irak, kde žije početná šiitská komunita. Bezpečnostné opatrenia boli dnes výrazne posilnené aj v Afganistane, najmä v metropole Kábul.

Nový afganský prezident Ašraf Ghaní dnes pri príležitosti sviatku ašúra daroval krv. Kým časť ľudí nasledovala jeho príklad z vlastného presvedčenia, iní konali na podnet náboženských vodcov. "Darcovstvo krvi pri príležitosti sviatku ašúra by sa malo stať celoštátnou kampaňou na záchranu životov príslušníkov bezpečnostných síl a iných (ľudí), ktorí potrebujú krv," povedal Ghání.

Islamský štát zavraždil 36 sunnitov, vrátane žien a detí 

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) zavraždila 36 príslušníkov sunnitského kmeňa Albú Nimr, medzi ktorými boli aj ženy a deti. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na kmeňového vodcu a irackého predstaviteľa.

Šejk Naim al-Gaúd, vysokopostavený príslušník kmeňa Albú Nimr, povedal, že militanti z IS dnes zavraždili 29 mužov, štyri ženy a tri deti. V dedine Ras al-Maa severne od Ramádí ich zoradili a následne verejne zastrelili jedného po druhom. Podľa irackého predstaviteľa je na mieste stále uväznených 120 rodín.

Úradník z kancelárie guvernéra provincie Anbár potvrdil počet obetí. Prehovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Bojovníci IS v posledných dňoch zavraždili viac ako 200 príslušníkov kmeňa Albú Nimr.

Spojenci pod vedením USA vykonali 15 náletov v Iraku a Sýrii 

Vojenské letectvo Spojených štátov v nedeľu a dnes zasiahlo ciele extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) počas piatich náletov v Sýrii a deviatich v Iraku. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na centrálne veliteľstvo amerických ozbrojených síl.

Letecké útoky v Sýrii zasiahli bojové pozície militantov a niektoré budovy. Lietadlá zaútočili aj na malú skupinu bojovníkov v blízkosti kľúčového mesta Kobané na hranici s Tureckom. V Iraku zničili nálety spojencov pod vedením USA vozidlá a vybavenie. Letecký úder bol zameraný aj na bojové postavenia militantov, lietadlá zasiahli aj malú skupinu povstalcov. K náletom došlo v mestách Bajdží, Falúdža a Rutba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu