Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tínedžerky chytili na ceste do Sýrie: Cez internet ich nalákali, aby sa pridali k IS

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

DENVER - Tri stredoškoláčky z amerického štátu Colorado, ktoré polícia vyšetruje v súvislosti s podozrením, že chceli rozšíriť rady militantov z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii, pravdepodobne nie sú džihádistky, ale stali sa obeťami internetového podvodu.

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie školskej správy v meste Denver.

Podľa hovorkyne školskej správy v Denveri, kde dievčatá navštevujú strednú školu, najmenej jedno z nich bolo cez internet v kontakte s osobou, ktorá všetky tri dievčatá presviedčala, aby vycestovali do Sýrie. Tri tínedžerky zadržala cez víkend polícia na letisku v nemeckom Frankfurte a nemecké orgány ich poslali späť do Spojených štátov, kde ich odovzdali rodičom.

"Nič nenasvedčuje tomu, že by sa z nich stali radikálne moslimky, aspoň nie v tom zmysle, že by chceli bojovať za IS," uviedla hovorkyňa školskej správy v Denveri a dodala, že dievčatá okrem neospravedlnených hodín z piatka, nemali nikdy v škole problémy.

Podľa predstaviteľov miestneho komunitného strediska trojicu podozrivých tvoria sestry vo veku 16 a 17 rokov, ktoré majú somálsky pôvod, a ich 16-ročná kamarátka, ktorej rodičia pochádzajú zo Sudánu.

Spojenci zasiahli ropné polia na východe Sýrie; Kobané je stále dejiskom bojov

Lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície zaútočili v stredu na ropné pole vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, ležiacej pri hraniciach s Irakom. Spojenecké lietadlá podnikli v stredu aj štyri nálety na ropné pramene na ropnom poli v Džafre. Informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Iná skupina opozičných aktivistov dnes podľa agentúry AP uviedla, že nálety spojeneckých vzdušných síl na ropné polia v Sýrii pokračovali aj dnes. 

AP pripomína, že Američanmi vedená koalícia sa pri útokoch veľmi dôsledne zameriava na ropné pramene či polia, ktoré dobyli ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), keďže ropa je pre nich zdrojov príjmov. Tieto nálety však ohrozujú aj civilistov, čo môže podkopať dlhotrvajúce úsilie o porážku džihádistov.

SOHR dnes informovalo, že pri leteckých úderoch v Sýrii, ktoré už mesiac uskutočňujú Spojené štáty a ich spojenci na pozície IS, zahynulo 553 ľudí vrátane 32 civilistov.     Väčšina obetí náletov (464) sú bojovníci IS. Medzi civilnými obeťami je aj šesť detí a päť žien. Bilancia zahŕňa i 57 zabitých členov Frontu an-Nusra napojeného na teroristickú sieť al-Káida. 

Novinári západných médií a očití svedkovia dnes informovali, že v stredu večer bolo kurdské mesto Kobané, ležiace na severe Sýrie pri hraniciach s Tureckom, dejiskom prudkých bojov medzi útočiacimi ozbrojencami IS a kurdskými obrancami mesta. Prestrelky, sprevádzané bombardovaním, sa odohrávali na viacerých miestach mesta vrátane okolia cesty vedúcej do Aleppa, ležiaceho juhozápadne od Kobané.

Islamský štát podľa dostupných informácií francúzskych médií kontroluje asi 50 percent územia Kobané, ktorého obrancovia veľké nádeje vkladajú do posíl v podobe irackých Kurdov z polovojenských oddielov péšmarga.  

Turecko už dalo najavo súhlas s ich prechodom cez svoje územie, čo v stredu potvrdil aj prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý spresnil, že tento návrh predostrel aj svojmu americkému náprotivkovi Barackovi Obamovi.

Erdogan súčasne zopakoval svoju kritiku na margo dodávky zbraní a streliva kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (PYD), ktoré sú ozbrojeným krídlom Strany kurdských pracujúcich (PKK) označovanej Ankarou i Západom za teroristickú organizáciu vedúcu už 30 rokov ozbrojený boj s tureckým štátom. 

V tejto súvislosti Erdogan vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby dalo prednosť spolupráci so Slobodnou sýrskou armádou a oddielmi péšmarga. 

"Akákoľvek pomoc určená pre PYD alebo PKK je neprijateľná," upozornil Erdogan pred odchodom na oficiálnu návštevu Lotyšska a Estónska. Dodávku zbraní označil za zlé rozhodnutie aj vzhľadom na to, že časť z nich omylom skončila v rukách džihádistov.

Kurdský parlament v irackom Arbíle v stredu odobril návrh na vyslanie oddielov péšmarga do Sýrie. 

O podmienkach ich prechodu cez územie Turecka sa vedú rokovania s tureckými bezpečnostnými orgánmi a tajnými službami, uviedol ešte v utorok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Spresnil, že turecká strana žiada zoznam príslušníkov oddielov péšmarga, aby prípadne zabránila nekontrolovanému prechodu členov PKK cez svoje územie. 

Spojenecké nálety v Sýrii si doteraz vyžiadali 553 mŕtvych vrátane 32 civilistov

Pri leteckých úderoch v Sýrii, ktoré už mesiac uskutočňujú Spojené štáty a ich spojenci na pozície ozbrojencov z takzvaného Islamského štátu, zahynulo 553 ľudí vrátane 32 civilistov. Informovalo o tom dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. 

Väčšina obetí náletov (464) sú bojovníci Islamského štátu. Medzi civilnými obeťami je aj šesť detí a päť žien. 

Bilancia zahŕňa i 57 zabitých členov Frontu an-Nusra napojeného na teroristickú sieť al-Káida.

Spojenecké vzdušné útoky sa doteraz uskutočnili v sýrskych provinciách Aleppo, Dajr az-Zaur, Idlib, Rakka a Hasaka.

Spojené štáty s pomocou arabských spojencov uskutočňujú útoky v Sýrii od septembra, v Iraku už od júla. Do operácie v Iraku sú zapojené aj Veľká Británia a Francúzsko. 

Washington odôvodnil svoj vojenský zásah v Sýrii článkom 51 Charty Organizácie Spojených národov, ktorý hovorí o individuálnom alebo kolektívnom práve na sebaobranu proti ozbrojenému útoku. 

Troch mužov obžalovali z podpory militantov Islamského štátu

Troch Malajzijčanov vrátane jedného architekta obžaloval dnes súd z pokusu za poskytnutie podpory extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) na Blízkom východe. S odvolaním sa na zdroje súdu o tom informovala agentúra DPA.

Obvinenia proti podozrivým vo veku 26-42 rokov boli vznesené na súde v Sepangu na predmestí metropoly Kuala Lumpur. Obžalovaným hrozia väzenské tresty až do výšky 15 rokov v prípade, že ich uznajú za vinných z podporovania teroristickej skupiny.

Mužov zatkli ešte 25. septembra na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure vo chvíli, keď chceli nastúpiť na palubu lietadla smerujúceho do Turecka. Boli na ceste do Sýrie, kde sa chceli pripojiť k Islamskému štátu.

Proces s obžalovanými je naplánovaný na začiatok novembra.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu