Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Situácia na Ukrajine naberá na obrátkach: Ohrozená je distribúcia humanitárnej pomoci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Kľúčový poskytovateľ humanitárnej pomoci v oblastiach, ktoré na východe Ukrajiny ovládajú proruskí povstalci, upozornil, že jeho aktivity v Donbase sú paralyzované. Dobročinná nadácia, ktorú spravuje miliardár Rinat Achmetov, distribuuje potraviny a ďalšie komodity v tých častiach Donbasu, ktoré sú pod kontrolou separatistov a kam väčšina medzinárodných humanitárnych organizácií nemá prístup.

Achmetovova nadácia v dnešnom vyhlásení uviedla, že jej práca v Donbase je paralyzovaná po tom, ako proruskí povstalci zablokovali v Donecku prístup k štadiónu futbalového klubu Šachtar FK, ktorý momentálne slúži ako distribučný sklad humanitárnej pomoci. Majiteľom štadióna, ktorý bol v lete roku 2014 vážne poškodený delostreleckou paľbou, je Achmetov. Nadácia vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnila aj agentúra TASS, upozornila, že blokovanie dodávok humanitárnej pomoci je v rozpore s normami medzinárodného práva.

Varovala tiež, že táto situácia môže viesť humanitárnej katastrofe s bezprecedentnými dôsledkami - "ohrozuje životy civilistov Donbasu, ktorí sa stali rukojemníkmi ozbrojeného konfliktu". Pripomína tiež, že pre mnohých civilistov sú potravinové balíčky poskytované Achmetovovou nadáciou "jedným z hlavných, ak nie jediným zdrojom na zabezpečenie existencie". Humanitárny štáb Rinata Achmetova sa vo vyhlásení obracia na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, OSN i kontaktnú skupinu pre urovnanie konfliktu v Donbase, aby urýchlene venovali pozornosť humanitárnej situácii v Donbase a možnému porušovaniu ľudských práv.

Blokáda štadióna, známeho ako Donbass Arena, zrejme súvisí s rozhodnutím vedenia samozvaných republík v Donbase prevziať od dnešného dňa správu nad priemyselnými podnikmi pod ukrajinskou jurisdikciou. Niektorí používatelia sociálnych sietí z Donbasu tvrdia, že blokáda práce humanitárneho štábu je Achmetovovým nápadom a jeho odozvou na hrozbu vzatia jeho firiem pod kontrolu úradov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Prevzatie kontroly nad ukrajinskými podnikmi v Donbase je reakciou proruských separatistov na dopravnú a ekonomickú blokádu Donbasu, ktorá trvá od konca januára a ktorú jej iniciátori, ukrajinskí radikáli, odmietajú ukončiť. Medzi firmami, ktorých sa nútená správa týka, je aj viacero priemyselných podnikov patriacich Achmetovovi, dodala agentúra Ukrinform.

Samozvané republiky Donbasu prevzali kontrolu nad ukrajinskými firmami

Samozvané republiky vyhlásené na východe Ukrajiny prevzali dnes kontrolu nad priemyselnými podnikmi pod ukrajinskou jurisdikciou, ktoré pôsobia v Donbase. Tieto opatrenia sú reakciou Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) na pretrvávajúcu blokádu železničných tratí medzi Donbasom a inými časťami Ukrajiny zo strany ukrajinských radikálov. O pripravenosti prevziať od 1. marca kontrolu nad ukrajinskými priemyselnými podnikmi pôsobiacimi v samozvaných republikách v Donbase informovali predstavitelia vedenia DĽR a LĽR v pondelok 27. februára, keď dali radikálom ultimátum, aby do utorkovej polnoci miestneho času ukončili blokádu železničných tratí. Radikáli toto ultimátum odmietli a navyše avizovali, že svoj protest mienia rozšíriť aj na blokádu tratí smerujúcich do Ruska. Vládne zdroje v DĽR podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že zavedenie nútenej správy nad firmami pod ukrajinskou jurisdikciou umožní "rozšíriť možnosti (DĽR) v oblasti zahraničného obchodu".

Minister priemyslu a obchodu DĽR Alexej Granovskij pre RIA Novosti uviedol, že zámer vedení DĽR A LĽR orientovať sa na ruský trh a trhy iných krajín "je úplne reálny". Dodal, že firmy pôsobiace v Donbase sa začali orientovať na iné ako ukrajinský trh už pred dvoma rokmi. V oboch donbaských republikách už v pondelok vznikli štáby na kontrolu prechodu donbaských priemyselných podnikov spod ukrajinskej jurisdikcie pod nútenú správu. Úrady v DĽR i LĽR zdôraznili, že ich hlavnou úlohou bude ochrana práv zamestnancov podnikov. Úrady tiež stanovili, že právnické osoby i podnikatelia, ktorí pracujú v Donbase, ale nemajú tam nahlásený pobyt, musia do 1. marca uzavrieť zmluvy s daňovými úradmi. V opačnom prípade bude v ich firmách vyhlásená dočasná správa.

Blokáda Donbasu sa začala 25. januára, keď skupina bývalých účastníkov vládnej vojenskej operácie (ATO) v Donbase, medzi ktorými boli aj poslanci ukrajinského parlamentu, zablokovala na viacerých úsekoch železničné trate vedúce na územia kontrolované separatistami. Radikáli svoj krok zdôvodnili tvrdením, že akékoľvek obchodovanie so samozvanými republikami v Doneckej a Luhanskej oblasti je protizákonné. Doterajšia blokáda viedla k výpadkom v zásobovaní uhlím, ukrajinské úrady boli preto nútené zaviesť mimoriadne úsporné opatrenia. Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) už dlhšie upozorňujú, že dopravná a ekonomická blokáda Donbasu môže viesť k humanitárnej katastrofe v regióne. Vyzvali preto Kyjev, aby ju odstránil. Požiadavka na odstránenie blokády je jedným z bodov nedávneho vyhlásenia kontaktnej skupiny pre urovnanie situácie v Donbase.

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že hlavný štáb radikálov zaznamenal v utorok útok na svojich aktivistov v oblasti mesta Kryvyj Torec. Radikáli z neho obvinili kyjevské vedenie. Ukrajinská polícia, ktorá na mieste zasahovala, zadržala 37 podozrivých osôb.

Peskov: Znárodnenie ukrajinských firiem v Donbase je reakciou na kroky Kyjeva

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes označil "znárodnenie" ukrajinských priemyselných podnikov úradmi samozvaných proruských republík v Donbase za reakciu na konanie vlády v Kyjeve. Informovala o tom agentúra TASS. Peskov vysvetlil, že "sme svedkami toho, že republiky (v Donbase už aj tak) odvrhnuté vládou v Kyjeve sa dostali do ešte zložitejšej situácie úplnou blokádou extrémistickými živlami".  Kremeľský hovorca dodal, že v tejto situácii je zavedenie vonkajšej správy, ku ktorej dnes pristúpili vedenia oboch donbaských regiónov, "do istej miery pochopiteľné". "Ide o životy niekoľkých miliónov ľudí, ľudia potrebujú prežiť," zdôraznil.

Peskov sa domnieva, že vplyv Moskvy na neuznané republiky na východe Ukrajiny nie je neobmedzený, ale Rusko je pripravené pokračovať v úsilí o urovnanie ozbrojeného konfliktu, ktorý tam trvá od roku 2014.

Viac o téme: UkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu