Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Napätie na Ukrajine stúpa: V Minsku uskutoční zasadnutie kontaktnej skupiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Situácia na východe Ukrajiny zostáva nezmenená a obe strany konfliktu sa aj dnes navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí a používania ťažkých zbraní, ktoré mali byť v súlade s mierovou dohodou stiahnuté z demarkačnej čiary. Vyplýva to zo správ ruských a ukrajinských agentúr.

Podľa agentúry RIA Novosti ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády si v noci nadnes vyžiadalo život jedného dobrovoľníka. Velenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) za uplynulých 24 hodín zaregistrovalo 40 prípadov porušenia prímeria, pričom vládne sily použili delá, tanky, mínomety, granátomety a ručné zbrane. Informácie o obetiach a zranených zatiaľ nie sú k dispozícii, z viacerých miest však hlásia materiálne škody, napríklad v Donecku po zásahu vyhorel niekoľkoposchodový dom.  

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že proruskí separatisti v Doneckej a Luhanskej oblasti za uplynulých 24 hodín 27-krát ostreľovali pozície ukrajinskej armády, pričom tiež použili ťažké zbrane. Podľa Tymčuka v oblasti obce Šyrokyne došlo k útoku na opevnené pozície vládnych síl, pričom protivník sa tak snažil kryť preskupovanie svojich jednotiek na frontovej línii. Vládne sily v tejto a podobných situáciách pristupovali výlučne k odvetnej paľbe a len z tých typov zbraní, ktoré nespadajú pod minské protokoly, konštatoval Tymčuk.

Analytik súčasne upozornil, že za ostatné tri dni bolo možné pozorovať veľké presuny vojenskej techniky z poľných táborov do centrálnych častí Donecka a Luhanska. Tymčuk pripustil, že môže ísť o prípravy na avizované vojenské prehliadky, ktoré sa v oboch samozvaných republikách uskutočnia 9. mája pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad fašizmom. Viacerí vojenskí špecialisti však tvrdia, že môže ísť aj o "sústreďovanie taktických útočných skupín pod zámienkou prípravy na vojenskú prehliadku". 

Ako informovala agentúra Ukrinform, dnes sa uskutoční trojstranná schôdzka kontaktnej skupiny na urovnanie konfliktu v Donbase, na ktorej sa zúčastní osobitná predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Heidi Tagliaviniová, zástupca Ruska Azamat Kuľmuchametov a emisár ukrajinského vedenia Leonid Kučma. Schôdzka kontaktnej skupiny za účasti zástupcov Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky sa uskutoční v Minsku 6. mája, spresnil Ukrinform.

Toto rokovanie sa bude konať krátko po tom, ako OBSE vo svojej správe skonštatovala zhoršenie situácie v Donbase, ku ktorému došlo počas uplynulého víkendu v oblasti letiska v Donecku a obce Šyrokyne. Len v blízkosti letiska bolo v sobotu zaregistrovaných asi 700 výbuchov. Srbský diplomat Ivica Dačič, ktorý je úradujúcim predsedom OBSE, v pondelok odsúdil porušovanie prímeria na východe Ukrajiny a vyjadril veľké znepokojenie najmä v súvislosti s nárastom napätia v oblasti miest Doneck a Šyrokyne, informovala agentúra Ukrinform.

Dačič vyzval obe strany na zdržanlivosť a  rešpektovanie a plnenie dohôd uzavretých v polovici februára v bieloruskom Minsku. Požiadal tiež obe strany, aby zaručili bezpečnosť pozorovateľov OBSE, ktorí na východe Ukrajiny vykonávajú pozorovateľskú misiu a dohliadajú na plnenie minských mierových dohôd. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu