Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ukrajina obvinila separatistov z porušenia prímeria, tí sa bránia: Nepoužívame ťažké zbrane!

Podľa armády sa situácia zhoršuje. Zobraziť galériu (2)
Podľa armády sa situácia zhoršuje. (Zdroj: SITA)

KYJEV – Situácia v Donbase na východe Ukrajiny sa opäť vyhrocuje. Hovorca armády Andrij Lysenko v utorok novinárom povedal, že proruskí povstalci ostreľujú vládne jednotky ťažkými zbraňami vrátane delostrelectva, tankov a mínometov.

Tieto zbrane pritom mali byť podľa minskej mierovej dohody už stiahnuté z frontovej línie. Za posledný deň uskutočnili povstalci najmenej 20 útokov a napriek prímeriu zranenia utrpeli dvaja vojaci, žiaden však našťastie nebol zabitý. „Situácia na východe Ukrajiny sa zhoršuje,“ citoval Lysenka spravodajský portál Ukraine Today.

Najväčšie napätie podľa Lysenka panuje v Doneckej oblasti vrátane okolia zničeného letiska v Donecku. V Luhanskom regióne sa povstalci snažia „zistiť slabiny armády“ v okolí diaľnice do Bachmutky. Pri Mariupole sa separatisti pokúsili obsadiť dedinu Šyrokino, vojaci však útok úspešne odrazili. Povstalci podľa Lysenka uskutočňujú prieskumné lety bezpilotných lietadiel v okolí Mariupoľa. Takýchto údajne ruských lietadiel majú najmenej 12.

Proruskí separatisti odmietajú obvinenia z ostreľovania vládnych síl

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes odmietlo tvrdenia velenia ukrajinskej armády, že proruské jednotky ostreľovali pozície vládnych síl a použili pritom ťažkú delostreleckú techniku. 

"My nepoužívame ťažké delostrelecké zbrane," uviedol pre agentúru TASS predstaviteľ "ministerstva obrany" DĽR. Obvinil vládne sily, že podobnými vyhláseniami "sa snažia zdiskreditovať DĽR a získať zámienku na ostreľovanie" pozícií povstalcov.  Zdroj dodal, že pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí pravidelne preverujú dodržiavanie dohody o odsune ťažkých zbraní z demarkačnej čiary, nekonštatovali žiadne porušenie dohovoru zo strany proruských síl. 

Zdroj v DĽR reagoval na informáciu tlačovej služby vládnej protiteroristickej operácie (ATO), ktorá podľa agentúry UNIAN aj dnes potvrdila, že od utorka 18.00 h miestneho času do polnoci proruské sily ostreľovali pozície ukrajinskej armády z delostreleckých zbraní s kalibrom 122 mm, ktoré podľa mierovej dohody z Minska majú byť stiahnuté. Okrem toho boli použité aj mínomety s kalibrom 82 mm.

V štábe ATO v utorok na dôvažok zaregistrovali aj 22 prípadov ostreľovania ukrajinských jednotiek z ručných strelných zbraní. Najviac týchto prípadov sa odohralo v oblasti Donecka, konkrétne v okolí obcí Piski, Opytne, Majorsk a Avdijivka. Tento stav velenie ATO registruje od začiatku tohto týždňa.  V Luhanskej oblasti je síce situácia relatívne pokojná, aj keď aj tam zaznamenali ostreľovanie pozícií vládnych síl i prelety bezpilotných lietadiel v blízkosti prístavu Mariupol.

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že predstavitelia pozorovateľskej misie OBSE 4. apríla opäť preverili miesta dislokácie ťažkých zbraní oboch znepriatelených strán a konštatovali, že s výnimkou jedného samohybného dela, ktoré patrilo ukrajinskej armáde, zostali všetky zbrane na miestach. Veliteľ príslušnej jednotky ukrajinskej armády vysvetlil, že samohybné delo je v opravárenskej dielni, uvádza sa v správe OBSE.

Pri ďalej previerke na iných miestach OBSE 5. apríla zistila u proruských síl dva chýbajúce raketomety Grad, čo velenie príslušnej jednotky nijako nevysvetlilo, uviedli pozorovatelia OBSE. Misia OBSE tiež zaregistrovala presuny vojakov a ťažkej bojovej techniky oboch strán konfliktu, a to v oblastiach pod kontrolou vládnej armády v okolí obcí Muratovo a Mirnyj (obe ležia v Luhanskej oblasti). OBSE upozornila aj na aktivity v dedine Samsonivka kontrolovanej samozvanou Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) a obciach Styla a Luhanske, ktoré obsadili jednotky DĽR.

Podľa dohody z Minska, podpísanej 12. februára zástupcami oboch strán, mali byť z demarkačnej čiary stiahnuté všetky ťažké zbrane s kalibrom nad 100 mm a presunuté na miesta určenia, kde podliehajú kontrolám OBSE. Pozdĺž demarkačnej čiary mala vzniknúť bezpečná zóna v šírke 50-140 kilometrov. Dohoda okrem iného predpokladá aj výmenu zajatcov, ústavnú reformu, stiahnutie všetkých cudzích vojakov a žoldnierov a obnovenie kontrol na hraniciach s Ruskom príslušníkmi ukrajinskej pohraničnej stráže.

Ukrajina obvinila separatistov z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu