Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Plotnickij prisľúbil referendum o budúcnosti štátu, Porošenko je pripravený vrátiť zbrane na front

Líder Donecka Alexander Zacharčenko (vľavo) a Igor Plotnickij, líder Luhanska Zobraziť galériu (2)
Líder Donecka Alexander Zacharčenko (vľavo) a Igor Plotnickij, líder Luhanska (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij prisľúbil konanie referenda o budúcnosti tejto neuznanej odštiepeneckej republiky na východe Ukrajiny v prípade, ak zo strany Kyjeva dôjde k politickým reformám. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

"Ak tu bude nová, reorganizovaná Ukrajina, štát, ktorý nebude nazývať Rusko agresorom a nás separatistami či teroristami, potom nevidím dôvod, prečo by sa nemohlo uskutočniť referendum. Ľudia v ňom vyjadria svoju vôľu a povedia nám, s kým a ako chcú žiť," povedal Plotnickij pre televíznu stanicu Rossija 24.

"Ukrajinu neodpísali, pretože je to náš sused. To, či zostaneme v jej hraniciach alebo nie, záleží najmä od toho, ako bude Ukrajina vyzerať v budúcnosti. Nacistická a banderovská Ukrajina nie je nič pre nás. Všetky opatrenia, ktoré boli zapracované do minského dohovoru, sú dôkazom toho, že dávame Kyjevu ešte jednu šancu na zmenu politického systému," dodal líder LĽR.

Porošenko: Armáda je pripravená vrátiť ťažké zbrane na front 

Ukrajinská armáda je pripravená vrátiť ťažké zbrane na ich predchádzajúce pozície pri frontovej línii, ak bude pokračovať porušovanie minskej mierovej dohody. Vyhlásil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Včera (vo štvrtok) sme začali s odsunom ťažkých zbraní z frontovej línie v súlade s minskými dohodami. Ide však len o prvý krok a počiatočnú fázu realizácie minského plánu," citovala Porošenka agentúra TASS.

Porošenko taktiež povedal, že napriek dohodnutému prímeriu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami "vojenská hrozba z východu" pretrváva. "Aj v prípade najoptimistickejšieho scenára vojenská hrozba z východu, bohužiaľ, bude pretrvávať," povedal ukrajinský prezident. Podľa agentúry Reuters takto nepriamo ukázal prstom Rusko.

Plotnickij prisľúbil referendum o
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu