Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poprava odporcu Putinovej nadvlády: Nemcova dostali štyri rany do chrbta z idúceho auta!

Zomrel vodca ruskej opozície Boris Nemcov Zobraziť galériu (14)
Zomrel vodca ruskej opozície Boris Nemcov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Neďaleko moskovského Kremľa v piatok večer zastrelili popredného vodcu ruskej opozície, bývalého vicepremiéra Borisa Nemcova. Oznámili to svetové agentúry s odvolaním sa na informácie ruských úradov a štátnych médií. Vraždu prostredníctvom svojho hovorcu okamžite ruský prezident Vladimir Putin odsúdil.

Nemcova (55) zastrelil neznámy páchateľ alebo páchatelia v piatok asi o 23.15 h moskovského času. Politika postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov. Boris Nemcov zastával post vicepremiéra v druhej polovici 90. rokov, za vlády vtedajšieho ruského prezidenta Borisa Jeľcina. Istý čas sa o ňom dokonca hovorilo ako o možnom Jeľcinovom následníkovi. 

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Neskôr sa Nemcov stal ostrým kritikom Putinovho režimu, pomáhal organizovať pouličné protesty a odhaľovať prípady korupcie. Kriticky sa vyjadroval aj k súčasnej politike Kremľa voči Ukrajine. V nedeľu 1. marca sa Nemcov plánoval zúčastniť na ohlásenom veľkom opozičnom proteste v Moskve. O zločine okamžite informovali prezidenta Putina, ktorý vyjadril sústrasť pozostalým a nariadil vyšetrovanie celého prípadu, na ktoré mieni osobne dozerať.

Vražda Nemcova je tragédiou pre celú ruskú spoločnosť a úderom pre Rusko

Vražda popredného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova je tragédiou pre celú ruskú spoločnosť a úderom pre Rusko, ktoré práve dnes potrebuje pluralitu politických názorov, a nie návrat do minulosti. V reakcii na vraždu Nemcova to uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí (MZV).

"Opozícia je kľúčovou súčasťou zdravej demokratickej spoločnosti. Boris Nemcov zasvätil svoj život budovaniu demokratického, otvoreného Ruska a jeho silným vzťahom so susedmi a partnermi. V každej verejnej funkcii sa snažil reformovať a otvoriť Rusko a umožniť občanom väčší podiel na rozhodovaní o smerovaní krajiny," uviedol rezort diplomacie, ktorý zároveň vraždu opozičného lídra dôrazne odsúdil.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Slovenské ministerstvo zároveň volá po tom, aby bol prípad bezodkladne a dôkladne vyšetrený a aby osoby zodpovedné za tento čin boli postavené pred súd. "Slovenská republika dôrazne odmieta a odsudzuje akékoľvek formy násilia namiereného proti politickým predstaviteľom," uvádza v stanovisku MZV. 

Putin sľúbil Nemcovovej matke, že vrahov jej syna chytia a potrestajú

Ruský prezident Vladimir Putin dnes sľúbil matke zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova, že podniknú všetko, aby boli vrahovia jej syna chytení a potrestaní. Informoval o tom Kremeľ, na ktorý sa v správe odvolala tlačová agentúra Reuters.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Putin v telegrame Nemcovovej matke Dine Ejdmanovej uviedol: "Urobíme všetko, aby organizátori a vykonávatelia tejto podlej a cynickej vraždy boli potrestaní." Ruský prezident dodal, že Nemcov zanechal stopu v ruských dejinách, politike a verejnom živote a vždy úprimne bránil svoje názory.

Bývalý vicepremiér Nemcov sa obával, že bude zavraždený. Je najprominentnejším opozičným predstaviteľom, ktorého počas Putinovej 15-ročnej vlády zabili.

Rusko smúti za Borisom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Kopa kvetov, položených na Nemcovovu pamiatku, dosahovala už výšku jeden meter, hĺbku dva metre a šírku tiež dva metre. Medzi kvetmi bol papier s textom "Všetci sme Nemcov".

V prípade vraždy známeho politika zvažujú vyšetrovatelia aj ďalšie verzie

Vyšetrovatelia piatkovej vraždy bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika režimu Borisa Nemcova skúmajú aj verzie, že mohlo ísť o politickú provokáciu, dielo islamistov a extrémistov, ukrajinskú stopu alebo či zločin mohol súvisieť s politikovým podnikaním. Uviedol to dnes hovorca federálnych vyšetrovateľov Vladimir Markin.

"V súčasnej chvíli vyšetrovatelia zvažujú niekoľko verzií, a to aj vraždy ako provokácie kvôli destabilizácii politickej situácii v krajine. Nemcov sa mohol stať predhodenou obeťou pre tých, ktorí sa neštítia dosahovať svoje politické ciele akýmikoľvek metódami," vyhlásil generál Markin podľa agentúry Interfax .

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

"Starostlivo sa skúma aj verzia, ktorá vraždu spája s islamskou a extrémistickou stopou," poznamenal. Vyšetrovatelia totiž vraj disponujú svedectvami, že Nemcov dostával vyhrážky kvôli svojmu postoju voči januárovému zmasakrovaniu parížskej redakcie satirického časopisu Charlie Hebdo.

Preveruje sa aj verzia, spájajúca vraždu s vojnou na Ukrajine. "Nie je tajomstvom, že na oboch stranách konfliktu sú veľmi radikálne osoby, ktoré sa nepodriaďujú žiadnym autoritám," upozornil Markin. Vraj nie je možné vylúčiť ani súvislosť s podnikaním, či osobnú nenávisť voči zavraždenému a ďalšie bežné pohnútky zločinu.

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Vyšetrovatelia medzitým vypočuli očitých svedkov vraždy, vrátane Nemcovovej spoločníčky, ktorá ho sprevádzala cez most; zrejme mierili do neďalekého Nemcovovho bytu. "Niet pochýb, že zločin, ako aj miesto činu, boli starostlivo naplánované," vyhlásil Markin. "Je zjavné, že strojcovia a vykonávatelia zločinu mali predstavu o predpokladanej trase."

Špecialisti sa teraz snažia vystopovať všetky telefonáty, uskutočnenej v okolí miesta činu tesne pred a po vražde. Kriminalisti tiež skúmajú záznamy z pouličných kamier.

Vražda bola podľa predbežných poznatkov spáchaná pištoľou Makarov; na mieste sa našlo šesť nábojov kalibru deväť milimetrov. Pištoľ Makarov bývala štandardnou zbraňou sovietskej armády a polície v Rusku a ďalších postsovietskych krajinách, kde sa aj naďalej bežne používa. Na vyšetrovaní sa podľa hovorcu podieľajú najlepší odborníci, ktorí využívajú najnovšie technológie a modernú techniku.

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Téza o vražde známeho kritika režimu ako politickej provokácii už zaznela z Kremľa. Oponenti režimu naopak pokladajú Němcovovu smrť za umlčanie kritika.

Nemcova podľa médií v okamihu vraždy sprevádzala mladá ukrajinská modelka Hanna Durycká; dvojicu údajne spájal blízky vzťah.

Fico ostro odsudzuje vraždu Putinovho kritika Nemcova

Premiér Robert Fico ostro odsudzuje vraždu významného predstaviteľa politickej opozície v Rusku Borisa Nemcova. "Pridávam sa k hlasom volajúcim po rýchlom a objektívnom vyšetrení tohto zločinu," uviedol predseda slovenskej vlády vo svojom vyhlásení. Informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Nemcov údajne pripravoval správu o účasti Ruska v ukrajinskom konflikte

Americký prezident Barack Obama odsúdil "brutálnu vraždu" popredného vodcu ruskej opozície Borisa Nemcova, ktorého v piatok večer zastrelili neďaleko moskovského Kremľa. "Vyzývame ruskú vládu, aby vykonala rýchle, nestranné a transparentné vyšetrovanie okolností tejto vraždy a aby zaistila, aby boli osoby, zodpovedné za toto kruté zabitie, privedené pred spravodlivosť," uvádza sa vo vyhlásení prezidenta USA.

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil Nemcova za svojho osobného priateľa a za "most" medzi oboma krajinami a vyjadril nádej v potrestanie vrahov, uviedla agentúra AP. Len niekoľko hodín pred smrťou Nemcov vystúpil v nezávislej rozhlasovej stanici Echo Moskvy. Obvinil pritom ruského prezident Vladimira Putina, že zavliekol svoju krajinu do krízy, a to svojou "šialenou, agresívnou a vražednou politikou vojny proti Ukrajine"

"Krajina potrebuje politickú reformu. Keď sa moc sústreďuje v rukách jednej osoby a táto osoba vládne navždy, povedie to k absolútnej, absolútnej katastrofe," vyhlásil Nemcov v rádiu. Podľa kolegov z ruskej opozície a gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho Boris Nemcov v poslednej dobe pracoval na dokumente určenom ruskej verejnosti, v ktorom chcel odhaliť údajné dôkazy o priamej účasti Moskvy v ukrajinskom konflikte. 

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Právnik zavraždeného Vadim Prochorov uviedol, že Nemcov čelil hrozbám na sociálnych sieťach, ktoré ohlásil aj polícii. Tá však údajne nepodnikla nijaké kroky na jeho ochranu. Vraždu prostredníctvom svojho hovorcu okamžite odsúdil ruský prezident Vladimir Putin. Hovorca vyjadril podozrenie, že išlo o nájomnú vraždu, ktorá mohla byť "provokáciou".

"Putin poznamenal, že násilná vražda nesie znaky nájomného zabitia a je čisto provokatívna," vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS. Prípadom sa už začal zaoberať ruský federálny vyšetrovací výbor, ktorého zástupcovia dorazili na miesto činu, kde sa našlo šesť nábojov. Vyšetrovatelia preverujú všetky relevantné alternatívy vrátane nájomnej vraždy. 

Zomrel vodca ruskej opozície
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Barack Obama sa s bývalým ruským vicepremiérom Nemcovom stretol počas návštevy Moskvy v roku 2009. Vtedy ocenil jeho "odvážne odhodlanie v boji proti korupcii v Rusku". Vraždou Nemcova podľa Obamu prišli občania Ruskej federácie o jedného z najvýraznejších zástancov svojich práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu