Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Rusi sa boja 3. svetovej vojny: Pentagon posiela na Ukrajinu vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV — Ukrajinská armáda oznámila, že porušovanie prímeria zo strany povstalcov na východe krajiny pretrváva, hoci útoky v uplynulých dňoch klesli. Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Anatolij Stelmach na tlačovom brífingu v stredu uviedol, že proruskí separatisti počas noci dvakrát ostreľovali obec Popasna a naďalej sa pokúšajú dobyť aj dedinu Šyrokyne pri strategicky dôležitom meste Mariupoľ.

Celkovo zaznamenali 19 delostreleckých a mínových útokov. "Už druhý deň pozorujeme pokles ostreľovania," konštatoval Stelmach. Zároveň však zdôraznil, že prímerie je aj naďalej porušované.

Ukrajina uviedla, že nestiahne svoje ťažké zbrane, ako to predpokladá dohoda z Minsku, kým ostreľovanie úplne neprestane. Povstalci oznámili, že s odsunom ťažkých zbraní z frontovej línie začali v utorok. Toto tvrdenie zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť. 

Pobúrenie v Rusku: Oznámenie Británie dokazuje podiel NATO na konflikte na Ukrajine

Oznámenie o vyslaní britských vojenských poradcov na Ukrajinu vyvolalo pobúrenie v Rusku. Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie vo Veľkej Británii Alexander Jakovenko to podľa tlačovej agentúry DPA označil za dôkaz skutočnosti, že NATO sa už podieľa na konflikte na Ukrajine.

Britský minister obrany Michael Fallon v reakcii na kritiku zdôraznil, že ide o britskú reakciu na žiadosť ukrajinskej strany a nie o operáciu Severoatlantickej aliancie (NATO).

"Je to rozhodnutie britskej vlády," povedal Fallon. "V súčasnosti zvažujeme ďalšie žiadosti o pomoc a podporu od ukrajinskej vlády a budeme úzko spolupracovať s kľúčovými spojencami prostredníctvom spoločnej komisie Ukrajina-USA-Británia-Kanada," citovala ho DPA.

Fallon predtým na parlamentnej pôde v Londýne vylúčil nasadenie britských bojových jednotiek na Ukrajine. Opoziční poslanci kritizovali, že rozhodnutie o vyslaní špecialistov na výcvik, ktoré v utorok oznámil britský premiér David Cameron, Londýn adekvátne nekonzultoval so spojencami.

O pomoci pri výcviku ukrajinských ozbrojených síl už skôr informovali aj USA a dnes tiež Poľsko. Varšava zvažuje vyslanie desiatok vojenských inštruktorov na Ukrajinu, kde by sa mali podieľať na výcviku poddôstojníkov. Definitívne rozhodnutie padne po marcovom stretnutí predstaviteľov rezortov obrany oboch krajín.

Pentagon posiela na Ukrajinu vojakov pre výcvik ošetrovania

Americká armáda v utorok potvrdila plán vyslať na Ukrajinu svojich vojakov s cieľom poskytnúť tamojším ozbrojeným silám lekársky výcvik pre ošetrovanie zranených na bojisku. Spojené štáty tak konajú v snahe pomôcť Kyjevu v boji proti proruským povstalcom na východe Ukrajiny. Na západ Ukrajiny by malo budúci týždeň prísť maximálne desať amerických vojakov. Ich úlohou bude pripraviť ukrajinských vojakov na ďalšie vyučovanie pohotovostnej medicíny počas pobytu na fronte.

Pomoc Ukrajine v utorok prisľúbila aj Británia a to v podobe 75 vojakov, ktorí budú mať na starosti poradenstvo a výcvik ukrajinských jednotiek. Operovať majú mimo bojových zón. Žiadna z krajín NATO však oficiálne neoznámila poslanie zbraní ukrajinským vládnym silám.

Poľsko chce pomôcť cvičiť ukrajinských poddôstojníkov

Poľsko plánuje vyslať na Ukrajinu vojenských inštruktorov, ktorí pomôžu cvičiť ukrajinských vojakov. Definitívne rozhodnutie by krajina mala urobiť v marci, vyhlásil dnes poradca poľského ministra obrany Boguslaw Pacek. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ministerstvo obrany plánuje vyslať poľských inštruktorov na podporu výcviku ukrajinských poddôstojníkov," povedal Pacek. Konečný počet inštruktorov by mal byť známy v marci, bude ich zrejme niekoľko desiatok.

Pomoc s výcvikom vojakov poskytne Ukrajine aj Británia. Informoval o tom v utorok britský premiér David Cameron. Minister obrany Michael Fallon dnes povedal, že britský personál bude cvičiť ukrajinských vojakov v Kyjeve a na západnej Ukrajine.

Londýn zatiaľ zvažuje ukrajinskú žiadosť o poskytnutie výstroje a zásob, ale nemá v pláne poskytnúť Ukrajine smrtiacu pomoc, dodal minister.

Poľský prezident víta britskú vojenskú pomoc Ukrajine

Poľský prezident Bronislaw Komorowski považuje rozhodnutie Británie vyslať na Ukrajinu vojenských poradcov za krok dobrým smerom. Novinárom vo Varšave v stredu povedal, že Poľsko necháva otázku vojenskej pomoci Ukrajine zatiaľ otvorenú. Predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v utorok vyzval na dodanie zbraní ukrajinskej armáde. To by jej podľa neho mohlo pomôcť „ubrániť sa vo vojne s Ruskom“. Európska únia zatiaľ dodávky zbraní na Ukrajinu odmieta a Spojené štáty túto možnosť zvažujú.

Britský premiér David Cameron v utorok informoval, že na Ukrajinu pošle 75 vojakov, ktorí budú mať na starosti poradenstvo a výcvik ukrajinských jednotiek. Operovať majú mimo bojových zón. Zmenu postoja podľa Camerona spôsobila pretrvávajúca agresia Ruska, ktorému pohrozil prijatím ďalších sankcií.

Británia vylúčila nasadenie bojových jednotiek na Ukrajine

Británia dnes vylúčila nasadenie bojových jednotiek na Ukrajine - len deň po oznámení, že vyšle 75 vojenských poradcov a inštruktorov, aby pomohli ukrajinskej armáde znížiť mieru strát v bojoch proti proruským separatistom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský minister obrany Michael Fallon zdôraznil, že výcviková misia, ktorá sa začne v polovici marca, bola "úzko definovaná" a dôjde k nej na žiadosť ukrajinskej vlády.

Fallon v dnešnom vyjadrení dodal, že nejde o začiatok širšej intervencie. Podľa jeho slov nebude Británia rozmiestňovať na Ukrajine bojové jednotky.

"Nerozmiestňujeme na Ukrajine bojové jednotky a ani to neurobíme," povedal minister. Britský premiér David Cameron varoval, že Moskva môže prispieť k destabilizácii ďalších krajín v regióne, ak sa jej nikto nepostaví.

Britský personál bude podľa Fallona cvičiť ukrajinských vojakov v Kyjeve a na západnej Ukrajine. Londýn zatiaľ zvažuje ukrajinskú žiadosť o poskytnutie výstroje a zásob, ale nemá v pláne poskytnúť Ukrajine smrtiacu pomoc, dodal minister.

S dodaním zbraní na Ukrajinu by som váhal, treba stupňovať tlak na Rusko, tvrdí Šebej

Klasických zbraní z čias Varšavskej zmluvy je na Ukrajine veľa a žiadne ďalšie konfliktu nepomôžu. Počas dnešného stretnutia parlamentných zahraničných výborov krajín V4 v Bratislave to povedal predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd) s tým, že preto by on sám s dodávkou zbraní na pomoc v boji proti separatistom váhal.

O potrebe takéhoto postupu dnes na spoločnom rokovaní výborov hovoril poľský poslanec Witold Waszczykowski. "Musíme zaviesť nie symbolické, ale zásadné sankcie. Musia byť pre Rusko náročné a drahé," apeloval. Priestor vidí aj v poskytnutí zbraní pre Ukrajinu tak, aby mohla efektívne bojovať proti rebelom.

"Ak by Ukrajina chcela čeliť modernejšej ruskej technike, potrebovala by tie najmodernejšie západné zbrane. A tie tam dodávať nemá zmysel, lebo s nimi by musela prísť aj obsluha. Ukrajinská armáda totiž v danej chvíli nemá ľudí, ktorí by s tým vedeli zaobchádzať," vysvetlil Šebej. Preto je presvedčený, že účinnejšie by bolo vystupňovať tlak na Rusko napr. ďalšími hospodárskymi nástrojmi tak, "aby cena, ktorú platí Vladimír Putin za agresiu voči Ukrajine, bola neúnosná". Vtedy by si podľa Šebeja ruský prezident postupnú salámovú anexiu ukrajinského územia rozmyslel.

Predseda zahraničného výboru pripúšťa, že doterajšie sankcie neprinútili Putina ustúpiť, ale prinajmenšom ho prinútili zvažovať ďalšie kroky. "Sankcie sú, samozrejme, účinné," vyhlásil.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už povedal že Slovensko na Ukrajinu žiadne zbrane nedodá. Dnes sa v rovnakom duchu vyjadril na pôde výboru aj poslanec Marián Kéry (Smer-SD). Šebejovi sa však nepáči, že predseda vlády deklaroval odmietavý postoj SR k dodávke zbraní bez konzultácie so zvyškom politického spektra.

Až 42 percent Rusov sa bojí 3. svetovej vojny, ak USA dodajú zbrane Ukrajine

Až 42 percent Rusov sa obáva, že ak by Spojené štáty vyzbrojovali ukrajinskú armádu, mohlo by to viesť k tretej svetovej vojne. Vyplýva to z prieskumu, ktoré dnes zverejnilo Celoruské centrum na prieskum verejnej mienky (VCIOM) a citovala z neho agentúra TASS. Podľa VCIOM sa 18 percent opýtaných Rusov domnieva, že dodávky amerických zbraní ukrajinskej armáde povedú k predĺženiu občianskej vojny a zvýšeniu počtu obetí. Podľa tretiny opýtaných hlavným motívom dodávok zbraní na Ukrajinu môže pre USA byť ich snaha rozpútať vojenské aktivity.

Každý štvrtý účastník prieskumu (23 percent) je presvedčený, že v prípade dodávok amerických zbraní na Ukrajinu by Rusko nemalo podnikať nijaké kroky. Tí z opýtaných, ktorí podporujú nejakú reakciu zo strany Moskvy, najčastejšie hovorili o "nevyhnutnosti poskytnúť pomoc povstalcom z Donbasu".

Ukrajinské vedenie opakovane vyzýva Západ, aby ukrajinskej armáde poskytol zbrane, nech môže účinnejšie čeliť agresii protivníka, ktorému - podľa presvedčenia Kyjeva - Rusko dodáva zbrane, muníciu i vyškolených špecialistov a radových vojakov. Rusko tieto obvinenia od začiatku konfliktu na východe Ukrajiny striktne odmieta.  Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov tento týždeň varoval, že dodávky amerických zbraní Kyjevu vytvoria na juhovýchode Ukrajiny "výbušnú situáciu" a upozornil, že Rusko nemôže nereagovať na podobné kroky. "Ľudia môžu konať nezodpovedne, ale tento nerozumný prístup musí mať hranicu," uviedol Riabkov.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin koncom minulého týždňa vyhlásil, že ukrajinská armáda potrebuje systémy protitankovej obrany, dopravné prostriedky a vysielačky.
Na Západe sa stále vedie diskusia o dodávkach zbraní pre ukrajinskú armádu. Väčšina štátnikov zo západnej Európy sa zatiaľ k tejto alternatívne vyjadruje negatívne. Rovnakého názoru je aj Biely dom, aj keď skupina republikánskych senátorov v polovici februára predložila do Kongresu návrh zákona, ktorý by prezidentovi USA dal právo dodať zbrane na Ukrajinu, pripomenula agentúra TASS.

Rusi sa boja 3.
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu