Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ukrajinský parlament schválil novú vládu: Sme pripravení na radikálne zmeny

Arsenij Jaceňuk
Arsenij Jaceňuk (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinský parlament dnes 288 hlasmi z 339 prítomných poslancov schválil zloženie novej vlády na čele s Arsenijom Jaceňukom, ktorý zastáva funkciu premiéra od februára.

Vytvorením novej vlády sa skončili týždne politického vyjednávania po októbrových voľbách, v ktorých získali v parlamente väčšinu proeurópske strany. Päť politických zoskupení, vrátane Jaceňukovho Ľudového frontu, vytvorilo minulý mesiac parlamentnú koalíciu, ktorá sa zaviazala presadiť program radikálnych ekonomických a politických reforiem.

"Sme pripravení na radikálne a energické zmeny v krajine. Túto úlohu splníme," vyhlásil Jaceňuk v parlamente pred hlasovaním o vyjadrení dôvery jeho vláde. Povedal, že výdavky na sociálnu pomoc boli tento rok znížené o 300 miliónov dolárov a tento trend bude pokračovať, informovala tlačová agentúra AP. Medzi úlohami, ktoré chce nová vláda splniť ešte tento rok, je podľa Jaceňuka zmrazenie zákonov poskytujúcich miestnym orgánom právomoc zvyšovať rozpočet a znižovať počet daní.

V novej vláde je niekoľko cudzincov, ktorí získali ukrajinské občianstvo iba dnes prezidentským dekrétom. Jedným z nich je ministerka financií Natalie Jaresková, Američanka so skúsenosťami z práce pre americké ministerstvo zahraničných vecí vo Washingtone.

Viacerí z ministrov vlády zostávajú vo funkciách, ktoré zastávajú už niekoľko mesiacov. Je to napríklad minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin a minister obrany Stepan Poltorak, ktorých zotrvanie vo funkcii navrhol prezident Petro Porošenko. Nová vláda nastupuje s programom radikálnych zmien, boja proti korupcii a presmerovania Ukrajiny k Európskej únii. Porošenko i Jaceňuk sa vyjadrili, že chcú časom vidieť Ukrajinu v EÚ i NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu