Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Reportáž priamo z vojnovej zóny: Ruskí vojaci priznali, ako je to s rozkazom od Putina!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Twitter)

KIJEV - Tento raz im už nikto neuverí. Britská reportérka sa naživo rozprávala s ruskými vojakmi, ktorí bojujú na Ukrajine. Tí jej prezradili, ako je to naozaj s ich prítomnosťou na Ukrajine. V najnovších uniformách sedeli v kaviarni a popíjali vodku. Dokonca stretla aj fanaticky oddaných dobrovoľníkov, ktorí jej odhalili, za čo na východe Ukrajiny bojujú!

Ruských vojakov stretla v poslednej kaviarni, ktorá ešte stojí vo vojnou zmietanom Luhansku. Oblečení v najnovších vojenských uniformách ruskej armády. Prezradili jej, že tam prišli dobrovoľne, nikto ich nenútil. No do Luhanska prišli až po mierovej dohode medzi bojujúcimi stranami. Reportérke Courtney Weaver z Financial Times povedali, že ich cieľ je „trénovať miestnych ľudí“.

Keď sa ich spýtala, či prišli ako dobrovoľníci, jeden z nich, Maxim odpovedal ironicky. „Jednoznačne, sme dobrovoľníci. Nikto nás sem neposlal. Dali nám takýto rozkaz: Kto chce ísť sem dobrovoľne? A my sme takto zdvihli ruky,“ povedal a zároveň zdvihol kolegovi ruku na znak toho, že boli donútení.

Je verejným tajomstvom, že Rusi posielajú proruským separatistom do takzvaného Novoruska (doneckej a luhanskej oblasti) ťažkú techniku a vojenský materiál. Moskva na čele s Putinom stále trvá na svojom. Podľa nich sú všetci bojujúci muži z Ruska iba dobrovoľníci alebo na dovolenke z vojenskej služby.

NATO však potvrdilo, že v septembri odhalili minimálne 3 tisíc ruských vojakov na východe Ukrajiny, zatiaľ čo Kyjev ich prítomnosť odhaduje na 10 tisíc. Už aj Komisia vojnových záležitostí pri prezidentskej rade ľudských práv priznala, že 100 ruských vojakov zahynulo na Ukrajine. Upozornili sme na to aj my, keď matkám donášali rakvy ich synov, zatiaľ čo oficiálne orgány im stav situácie zamlčovali.

Aj reportéri agentúry Reuters potvrdili, že našli neklamné znaky prítomnosti ruskej armády. Našli zničený ruský tank T-72, vystrieľané nábojnice z modernej ruskej protitankovej techniky či potravinové dávky.

Reportáž priamo z vojnovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Reportérka pokračovala v rozhovore s partiou vojakov v kaviarni. Zoznámila sa s nimi okrem jedného, ten odišiel po tom, čo sa dozvedel, že hovorí s novinárom. Weaverová hovorí, že rebeli, ktorí bojujú v zelených maskáčoch alebo po domácky vyrobených uniformách, sa totálne líšia od profesionálnych vojakov z Ruska. Od leta nejde v Luhansku elektrická energia, svoje pivo museli popíjať teda po tme.

Rebeli, ktorí sa prihlásili cez internet

Každý deň vojaci trénujú a cvičia, aby boli pripravení na boj. Okrem profíkov tam stretla aj naozajstných dobrovoľníkov, ktorí po tom, čo uvideli v televízii smrť proruských občanov, sa rozhodli pomôcť im v boji. To je prípad dvoch bratov zo Sibíri, Olega a Sergeja. Obidvaja sa prihlásili cez internet!

„Ľudia nám tu vravia, že sme cudzinci, ale nie je to tak. Toto je naša zem,“ tvrdí Oleg. „Táto vojna nie je o materiálnych hodnotách, je predovšetkým o duchovných hodnotách. Je to boj proti hodnotám Západu.“ Nepáčia sa mu najmä manželstvá homosexuálov a čoraz väčšia práva, ktoré im prisudzujú.

Reportáž priamo z vojnovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

„Veríme v lásku. Lásku medzi mužom a ženou,“ tvrdí Oleg. „Amerika je úžasné miesto. Môžete si kúpiť motorky Harley či rôzne zbrane, ale nemali by sa snažiť vnucovať podobu ich demokracie iným krajinám,“ povedal rozhodne.

Akcie Kyjevu proti rebelom hodnotia ako genocídu. Sergej vraj potvril reportérke, že keď prechádzal bojiskom našiel veľa podrezaných hrdiel a odrezaných hláv proruských rebelov. Spôsobiť im to mali ukrajinskí vojaci. Mier sa uzavrel iba na papieri, tvrdé boje pokračujú. Domov sa bratia nechystajú. „Vieme, že vojna nebude trvať jeden či dva mesiace.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu