Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Ukrajine sa začali rokovania o vytýčení hranice nárazníkovej zóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Predstavitelia ukrajinského a ruského velenia sa dnes zišli, aby na východnej Ukrajine vytýčili hranicu nárazníkovej zóny, od ktorej vládne sily a proruskí separatisti na vzdialenosť 15 kilometrov stiahnu svoje delostrelectvo a ďalšie ťažké zbrane.

Informoval o tom nemenovaný ukrajinský vládny zdroj, ktorý spresnil, že trojstranná schôdzka, na ktorej sa zúčastňuje aj 76 zástupcov ruského velenia a predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sa koná severne od mesta Doneck.

S cieľom posilniť prímerie vyhlásené na východnej Ukrajine 5. septembra sa zástupcovia Ukrajiny, Ruska a OBSE 19. septembra na zasadnutí kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku dohodli na vytvorení 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny a stiahnutí ťažkej bojovej techniky z nej.

Dnešnému stretnutiu na východnej Ukrajine opäť predchádzala nepokojná noc, keď boli pozície vládnych síl niekoľkokrát ostreľované proruskými separatistami. Agentúra UNIAN informovala, že po sérii výbuchov v areáli letiska v Donecku tam bola prerušená dodávka elektrickej energie a vzápätí vypukol požiar. Bližšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Skoro ráno bolo v meste ešte počuť delostreleckú paľbu, ale postupne sa situácia upokojila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu