Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smutná štatistika: Konflikt vyhnal z domovov už viac ako milión Ukrajincov

Doneck
Doneck (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes informovalo, že upraví svoju vojenskú doktrínu tak, aby reagovala na priblíženie NATO k ruským hraniciam a na situáciu na Ukrajine. Washington má podľa Moskvy dohovoriť Kyjevu, aby akceptoval návrhy proruských separatistov ako prijateľný kompromis pre mier.

OSN uviedla, že boje na východe Ukrajiny vyhnali už viac ako milión ľudí z domovov. Diplomacia Únie burcuje k čo najsilnejšej odpovedi na ruský postup voči Ukrajine.

"Hovoríme o agresii a myslím, že musíme reagovať tým najsilnejším možným spôsobom," povedala budúca šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v Európskom parlamente. Prezident Miloš Zeman sa v Prahe po návšteve Poslaneckej snemovne vyslovil pre tvrdšie sankcie voči Rusku, ak sa jasne preukáže, že Moskva vyslala invázne jednotky na východnej Ukrajinu. Ak sa ale invázie nepreukáže, bude proti sankciám.

"Nepochybujem, že priblíženie vojenskej infraštruktúry členských krajín NATO k hraniciam našej krajiny, a to aj cestou rozšírenia paktu, si uchová svoje miesto ako jedna z vonkajších vojenských hrozieb pre Ruskú federáciu," vyhlásil zástupca tajomníka kremeľskej bezpečnostnej rady Michail Popov o dôvodoch chystaných zmien v ruskej doktríne. Tá má prihliadať aj na vytváranie protiraketovej obrany či k dianiu na Ukrajine, na ktoré Moskva hľadí ako na pokračovanie prozápadnej revolúcií v postsovietskych štátoch.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval Washington, aby prinútil kyjevskej vedenie ku kompromisnému mieru. "Hlavnou úlohou je dnes priviesť k rozumu 'stranu vojny' v Kyjevu. Urobiť to môžu len Spojené štáty," vyhlásil.

V bojoch na východe Ukrajiny padlo ďalších 15 ukrajinských vojakov, 49 utrpelo zranenia. Oznámil to dnes v Kyjeve hovorca bezpečnostnej rady Andrij Lysenko. Konflikt na Ukrajine si podľa OSN už vyžiadal na 2600 mŕtvych, respektíve blíži sa 3000 so započítaním obetí zo zostreleného malajzijského boeingu. Kyjev zatiaľ priznáva bezmála 800 padlých vojakov.

"Dá sa bezpečne povedať, že v dôsledku konfliktu máme cez milión utečencov," uviedol dnes Vincent Cochetel, európsky riaditeľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Uvedený počet zahŕňa ako najmenej 260 000 takzvaných vnútorných utečencov na Ukrajine, tak 814 000 Ukrajincov v Rusku. Ďalšie Ukrajinci utiekli do Bieloruska, do Moldavska aj do Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu