Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Aj Ukrajina by vo štvrtok chcela vyslať na východ krajiny humanitárnu pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská vláda sa rozhodla vyslať charitatívnu pomoc na východ krajiny v čase, keď sa k rusko-ukrajinskej štátnej hranici priblížil konvoj okolo 280 nákladných vozidiel typu Kamaz s ruskou humanitárnou pomocou pre občanov regiónu.

Ako dnes informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na splnomocnenkyňu ukrajinskej vlády pre východ krajiny Irinu Heraščenkovú, konvoj s pomocou by sa mal vydať smerom na východ vo štvrtok. Detaily prerokoval Kyjev s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK).

Práve ten by mal koordinovať misiu humanitárnej pomoci pre oblasť, ktorou otriasajú už dlhší čas boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Na margo distribúcie ruskej humanitárnej pomoci v krízovej oblasti sa Medzinárodný výbor Červeného kríža dnes vyjadril, že ju chce realizovať sám, bez účasti ukrajinských úradov.

"Ak prevezmeme tento konvoj a vozidlá budú pokračovať pod našou záštitou, potom sa sami postaráme o distribúciu pomoci," vyhlásila v Moskve predstaviteľa MVČK Viktoria Sotikovová. Podľa jej slov by humanitárna organizácia sama vyhodnotila, kde je nutná pomoc najnaliehavejšie.

Predstavitelia ukrajinskej strany už skôr vyhlásili, že konvoju by sa dostalo ochrany zo strany ukrajinských ozbrojených síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu