Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ukrajinská vláda stále dúfa, že referendum na Kryme zrušia

Protesty na Ukrajine
Protesty na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská vláda v stredu vyjadrila nádej, že referendum o odtrhnutí Krymu a jeho pričlenení k Rusku naplánované na nedeľu nakoniec zrušia.

Podľa vyhlásenia ministra spravodlivosti Pavla Petrenka, ktoré cituje na svojom portáli tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, Kyjev "očakáva v blízkej budúcnosti zmeny v postoji ruskej administratívy", čo však správa nekonkretizuje.

Minister taktiež zopakoval, že vláda v Kyjeve podobne ako "celé medzinárodné spoločenstvo" nemieni výsledky referenda uznať. Iniciatívu pritom označil za snahu zničiť systém územnej štruktúry zavedený po druhej svetovej vojne a varoval pred "geopolitickými dôsledkami".

Generálny tajomník Rady Európy (RE) Thorbjorn Jagland počas pondelňajšej návštevy Kyjeva oznámil, že nechá preskúmať zákonnosť referenda na Kryme ako aj postup ruského parlamentu, ktorý podporil separatistické snahy krymského vedenia. Odmietavý postoj k referendu v pondelok vyjadrili aj lídri skupiny G7 (Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, USA) či Európska komisia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu