Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kandidát na prezidenta Milan Melník: Najdôležitejší bol vstup Slovenska do EÚ

Milan Melník Zobraziť galériu (3)
Milan Melník

BRATISLAVA - Milan Melník sa narodil 1938 v Košickej Novej Vsi. Neúspešne kandidoval za prezidenta už v roku 2009, keď ho navrhlo HZDS. Vyštudoval anorganickú chémiu na Chemickotechnologickej fakulte STU v Bratislave a stal sa svetovo uznávanou vedeckou osobnosťou, ktorá je považovaná za zakladateľa bioanorganickej chémie v bývalej ČSSR a na Slovensku. V roku 2005 získal zápis do svetovej encyklopédie ako vedecká osobnosť sveta, patrí medzi najcitovanejších slovenských autorov. Melníka podporujú niektoré nacionalistické a vlastenecké spolky, na webe sa k nemu hlásia niektoré miestne odbory Matice slovenskej aj jej prvý podpredseda Jozef Šimonovič. Pracoval ako vedec, venoval sa chémii. Je ženatý, má jednu dcéru.

Aké je základné posolstvo vašej kandidatúry, čo chcete presadiť v prezidentskom úrade?

Moje  základné posolstvo je vyjadrené v mojom ústrednom volebnom hesle Zachovajme si vlastnú identitu. Je to stručné vyjadrenie môjho volebného programu-nájdete ho na www.melnik.sk, ktorý je založený na troch základných pilieroch: Rodina-Národ-Štát. Ide o to , že v dnešnej dobe musíme chrániť rodinu založenú na legálnom zväzku muža a ženy, že musíme chrániť svoje hmotné i duchovné národné dedičstvo a zachovať ho aj pre budúce generácie a nesmieme sa uspokojiť s tým, že máme vlastný štát, ale musíme ho kultivovať, aby sa na Slovensku každému oplatilo žiť.

Skúste popísať v krátkosti Vašu minulosť.

Celý svoj život som venoval vede a práci vysokoškolského profesora. Vychoval som stovky farmaceutov, chemikov a mladých vedeckých pracovníkov , ktorí sa uplatnili doma i v zahraničí. Napísal som 62 vysokoškolských učebníc a vedeckých monografií z odboru bioanorganická chémia, ktoré vyšli doma i v zahraničí, publikoval som 359 pôvodných vedeckých prác v odborných časopisoch, 11 patentov a 286 vedeckých prác v zborníkoch z vedeckých konferencií a sympózií konaných doma i v zahraničí. V celosvetovom Science Citation Index je viac ako 4 tisíc odkazov na moje práce. Som čestným členom viacerých vedeckých spoločností / USA, Kanada, Fínsko, Nemecko, Belgicko, atď . V roku 2004 mi Univerzita v Cambridge vo Veľkej Británii udelila titul Vedecká osobnosť sveta, v roku 2002 som sa rozhodnutím SAV stal vedcom roka na Slovensku a v roku 2008 mi prezident republiky  udelil štátne vyznamenanie Rád Ľ.Štúra II.stupňa.

Aké sú doteraz Vaše životné úspechy?

Za najväčší svoj životný úspech považujem, že sa mi podarilo venovať sa zmysluplnej práci, ktorá posunula naše poznatky v oblasti vzťahov medzi štruktúrou, vlastnosťami  a biologickou aktivitou nových kancerostatík  a antireumatík.

Aké je Vaše životné heslo?

V každej etape svojho života sa snažiť zo všetkých síl  byť užitočný  jednotlivcom  i spoločnosti, v ktorej žijem.

Koľko máte detí?

Máme  jedinú dcéru ( 46 ročná lekárka / a tri  vnúčatá.

Čo v rámci politického života sa Vám podarilo presadiť?

V politike som doteraz nepôsobil, ale vždy som  sa  o ňu zaujímal a pozorne sledoval. Na post prezidenta som sa rozhodol kandidovať  po dlhšej úvahe preto, lebo som presvedčený, že mojou povinnosťou je svoje  nadobudnuté skúsenosti a kontakty s významnými zahraničnými osobnosťami odovzdať svojmu národu a svojej vlasti. Nazdávam sa, že v súčasnej etape svojho života to môžem najlepšie urobiť práve na poste  slovenského prezidenta. Myslím si tiež, že Slovensko potrebuje na poste prezidenta republiky nezávislú a skúsenú osobnosť. Preto chcem byť štátnikom , nie politikom. Prezident nominovaný politickou stranou vždy slúži svojej politickej strane a jej sponzorom. Nezávislý občiansky prezident takú povinnosť nemá. Len skutočne nezávislý prezident môže slobodne chrániť záujmy štátu, rozhodovať sa s rozvahou a slúžiť všetkým občanom.

Aký je Váš politický vzor?

Žiadny osobitný politický vzor nemám - rozhodne nie medzi žijúcimi politikmi. Možno Mahatma Ghándí to bol čestný človek až po svoju smrť. Politici, žiaľ, často účelovo  klamú  a nedá  sa im veriť.

Ako by ste charakterizovali Vašu manželku, možnú prvú dámu?

Moja manželka je svojou profesiou historička /autorka a spoluautorka 6 historických monografií, početných štúdií a článkov  zo slovenských dejín a archivistiky/. Aktívne ovláda niekoľko cudzích jazykov. Bola vždy skvelou partnerkou ako sa hovorí "v dobrom i zlom čase", vynikajúcou matkou a pevným pilierom našej rodiny.

Opíšte krátky príbeh ako ste sa spoznali s Vašou polovičkou?

Po prvý raz sme sa stretli  v rade na obed v študentskej jedálni.

Ktorú udalosť v dejinách slovenského národa považujete za najdôležitejšiu?

Obnovenie slovenskej štátnosti vznikom 2. slovenskej  republiky.

Aká udalosť od vzniku samostatnosti SR pokladáte za najdôležitejšiu?

Vstup do Európskej únie. Aj keď teraz musíme vynakladať veľké úsilie na zachovanie vlastnej identity a v jej rámci riešiť dôsledky súčasnej krízy.

Ktorý štát by ste po zvolení navštívili ako prvý? Bolo by to Česko? (Ak nie, prečo?)

 Českú republiku - je to už dobrá tradícia a niet dôvodov ju meniť.

Legalizovali by ste ľahké drogy (marihuanu)? ÁNO/NIE

Nie

Ste za legalizáciu registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia? ÁNO/NIE

Nie, nie je to v súčasnosti akútna otázka

Ste za adopciu detí homosexuálnymi pármi? ÁNO/NIE

Nie

Ste za interrupcie? ÁNO/NIE

 Nie

Ste za stiahnutie našich vojakov z Afganistanu?

 Áno

Ste za odluku cirkvi od štátu? ÁNO/NIE

 Áno

Ste za zrušenie amnestií? ÁNO/NIE

Áno

Súhlasili by ste zvýšením kompetencií prezidenta? ÁNO/NIE Ak áno, v akej konkrétnej oblasti by mali byť posilnené?

Áno, myslím si, že by mal mať znova možnosť viesť  rokovania vlády pri riešení niektorých špecifických problematík, mal by mať zákonodarnú iniciatívu a malo by byť posilnené jeho veto tak, že ak vráti parlamentu návrh zákona preto lebo ,podľa jeho názoru nová právna úprava porušuje ľudské práva bolo by na prelomenie jeho veta potrebné 90 hlasov poslancov a prezident by mal mať možnosť v takom prípade predložiť zákon ústavnému súdu.

Upozornili by ste hlavy štátov komunistických/(štáty, kde sa viditeľne nedodržiavajú) krajín na dodržiavanie ľudských práv v ich štáte? (Čína, Rusko, Kuba, Bielorusko, Južná Amerika)

Neviem o tom, že by v Rusku, či v Bielorusku vládli komunisti. Dodržiavanie ľudských práv je dôležité v každej krajine, ale nie som zástancom ľudskoprávneho extrémizmu, keď systém chráni zločincov na úkor obetí.

Čo robíte vo voľnom čase, aké máte hobby?

 Venujem sa  problémom svojej, rodiny, kedysi som bol aktívnym športovcom /futbal v Slovane Bratislava a počas vojenskej prezenčnej služby v Hradci Králové dokonca som hral 1.Ligu. Obávam sa, že v súčasnosti mojim skutočným hobby, je výskum v rámci mojej vedeckej disciplíny.

Ktorý šport obľubujete najradšej?

Tenis a futbal

Boli ste na vojne? (Keď nie, prečo?)

Áno, celé dva roky -  1.rok na Vojenskej lekárskej fakulte v Hradci Králové  a 2.rok  vo   vojenských nemocniciach v Košiciach a Bratislave /pracoval som pri príprave infúznych a sterilných roztokov/. Mám vojenskú hodnosť nadporučík v zálohe.

Čo najradšej počúvate, akí sú Vaši obľúbení hudobníci?

Hudbu mám skutočne rád,  preferujem barokovú hudbu a hudbu 19.storočia pre jej pokoj a harmóniu, ale mám rád aj dobrú súčasnú populárnu  hudbu, ktorá ešte zachováva melódiu a má zmysluplný text /R.Müller, R.Grigorov, Elán/

Aké sú Vaše majetkové pomery?

Aké vlastníte auto?

Aký dom/byt vlastníte?

Aké luxusné pôžitky využívate?

Vlastníme rodinný dom, auto so pred časom predal a snažím sa čo najviac chodiť pešo, niekedy používam miestnu dopravu a len vzácne volám taxi. Pokiaľ sa však pamätám nikdy som nikam neprišiel neskoro.

Kupujete slovenské potraviny? (Vymenujte aspoň 3, pri ktorých ste si istý, že pochádzajú zo Slovenska)

Preferujeme slovenské potraviny, kupujeme slovenské syry, mlieko, chlieb, minerálky, slovenské vajíčka a najmä slovenskú zeleninu v bratislavskej tržnici.

Aké sú Vaše obľúbené sladkosti?

Nevyberám si, ale myslím, že štrúdľa je príjemné sladké jedlo.

Aké je Vaše najobľúbenejšie jedlo?

Skutočne rád mám ryby /lososa si objednávam v reštauráciách doma  i v zahraničí /, ale zjem prakticky každé jedlo,  veď ako hovorievali naši predkovia "nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili".

Boli ste členom KSČ? ÁNO/NIE

Nie a nebol som ani členom žiadnej inej politickej strany.

Spolupracovali ste s Štb? (ÁNO/NIE)

Nikdy som nespolupracoval  s ŠTB

Aká je vaša ajobľúbenejšia dovolenková destinácia? (Štát alebo miesto)

Absolvoval som mnohé pracovné i dovolenkové cesty, navštívil som množstvo cudzích krajín, ale priznávam sa  nikdy som nebol tým, čomu sa hovorí "vášnivý turista".  Jednu z najúžasnejších dovoleniek som  zažil pred časom v Novoti na hornej Orave.

Aká je Vaša najobľúbenejšia kniha?

Čítam rád a vždy, keď mi to čas dovolí. V ostatnom v medzisviatkovom období som čítal niektoré knihy J.Banáša. V našej pomerne veľkej rodinnej knižnici sú niektoré knihy ku ktorým sa rád vraciam. Ale aj tak mám pocit, že ešte stále viac píšem, ako čítam.

Aký je Váš najobľúbenejší televízny program?

Televízne programy si veľmi starostlivo vyberám, vždy si však pozriem spravodajstvo. V ostatnom čase sa mi zdá, že mám problém si vybrať.

Aká je Vaša obľúbená farba?

Myslím, že biela, v každom prípade je to najzložitejšia farba

Kto je Váš obľúbený filmový hrdina?

Rád si pozriem dobrý film, bohužiaľ nenachádzam v svojej pamäti žiadneho "svojho" hrdinu z filmového hrdinu.

Kandidát na prezidenta Milan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kandidát na prezidenta Milan
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu