Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Útoky v Bostone zrejme neboli samovražednými atentátmi

Najmenej troch mŕtvych a vyše sto zranených si v pondelok vyžiadala séria útokov v Bostone počas každoročného maratónu
Najmenej troch mŕtvych a vyše sto zranených si v pondelok vyžiadala séria útokov v Bostone počas každoročného maratónu (Zdroj: SITA)

BOSTON - Takmer simultánne výbuchy dvoch bombových náloží nastražených pri cieľovej rovinke maratónu v Bostone neboli zrejme samovražednými atentátmi. Naznačujú to prvé dôkazy, informoval dnes nemenovaný zdroj z prostredia európskych bezpečnostných štruktúr oboznámený s doterajšími výsledkami vyšetrovania amerických úradov.

Zdroj, ktorý hovoril zo Spojených štátov, s podmienkou zachovania anonymity spresnil, že "vyšetrovatelia sa domnievajú, že to nie je práca samovražedných atentátnikov, ale ešte je priskoro na to, aby to bolo isté".

Bombové nálože explodovali krátko po sebe v blízkosti cieľovej rovinky v priestore vyhradenom pre divákov. O život prišli traja ľudia, vrátane osemročného chlapca, a ďalších viac ako 140 je zranených. Stav sedemnástich z nich považujú lekári za kritický.

Prezident USA Barack Obama sa síce vo vystúpení z Bieleho domu v noci nadnes vyhýbal použitiu slov ako "teror" alebo "terorizmus", ale zdroje v americkej administratíve pre AP uviedli, že bombové útoky sú považované za teroristický čin.

Obama prisľúbil, že úrady zistia, kto a prečo to urobil. "Nech je to ktokoľvek, pocíti ruku spravodlivosti," zdôraznil Obama. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a vyšetrovatelia majú nateraz iba vágnu predstavu, kto mohol byť páchateľom a aký je motív. Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti či aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov, ktoré sa odohrali takmer simultánne v tesnej blízkosti na ostro sledovanom podujatí, zodpovedá návodom v internetovom magazíne Inspire.

Inspire - publikáciu, ktorá koluje na internete - vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Káida. Magazín v angličtine nabáda na Západe žijúcich džihádistov k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Bostonský policajný komisár Ed Davis uviedol, že zatiaľ sa nenašiel žiaden dôkaz o varovaní pred útokom. "Nevieme o nijakých hrozbách," vyhlásil. Davis požiadal verejnosť, aby kontaktovala políciu, ak má nejaký tip alebo podozrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu