Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci, dnes v noci sa naskytne výnimočná príležitosť: Šanca vidieť úkaz, ktorý je v našej oblasti raritou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V noci na dnes sa nad slovenským a českým obzorom objavila slabá polárna žiara. Vznikla v dôsledku geomagnetickej búrky, ktorú spôsobila erupcia na Slnku 24. februára. Veľká šanca vidieť žiaru bude aj dnes v noci, preto ak sa budete nachádzať mimo miest, oplatí sa sledovať oblohu.

Vzhľadom na to, že po zhruba 23 hodinách od prvej erupcie sa v aktívnej oblasti AR3229 uvoľnila druhá, ešte silnejšia erupcia triedy M6.3, pri ktorej sa tiež uvoľnil oblak nabitých častíc, vedci z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) predpovedajú ešte silnejšie geomagnetické búrky túto noc, kedy oblak z druhej erupcie doletí k Zemi (pravdepodobne ešte pred polnocou), uviedol Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Predpoveď hovorí o geomagnetickej búrke G3, čo by mohlo spôsobiť ďalšiu polárnu žiaru viditeľnú na Slovensku a v Česku. 

Slabšia polárna žiara nad obcou Smolnice v Ústeckom kraji bola viditeľná v noci na dnešok
Zobraziť galériu (2)
Slabšia polárna žiara nad obcou Smolnice v Ústeckom kraji bola viditeľná v noci na dnešok  (Zdroj: Petr Horálek/Fyzikálny ústav v Opave)

Záujemcovia o pozorovanie polárnych žiarí odporúča Horálek sledovať tzv. aurorálne monitory, prípadne mobilné aplikácie, napríklad Aurora Alerts. "Dôležité údaje sú "Bz" (kolmá zložka magnetického poľa oblaku zo Slnka - ak jej hodnota klesne pod -15nT, častice lepšie vstupujú do zemskej atmosféry a spôsobujú žiary viditeľné aj u nás), hustota častíc na centimeter štvorcový (viac ako pätnásť častíc je už silná hodnota) a tzv. Kp index (ak je hodnota vyššia ako sedem, šanca viditeľnosti slabých žiar u nás sú vysoké)," vysvetľuje Horálek. 

Dôležitý je tiež obrázok aurorálneho oválu, čiže pravdepodobnosti, kde sú silné žiary nad hlavou. Ak táto zóna zasahuje približne nad úroveň Dánska, žiaru je možné nízko nad obzorom pozorovať i u nás. Pozorovanie by malo prebiehať nad dokonale odkrytým severným obzorom a ďaleko od miest. 

Viac o téme: Polárna žiaraAurora borealis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu