Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozrite sa, akou úžasnou zmenou prešla detská čakáreň: FOTO Nemocnica sa zmenila na labyrint fantázie

Čakáreň v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave Zobraziť galériu (4)
Čakáreň v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (Zdroj: FB/ASIL - Slovak Illustrators Association)

BRATISLAVA - Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave prešla príjemnou zmenou. Pred Vianocami choré detičky poriadne potešila. Čakáreň pre deti sa zmenila na nepoznanie. Najlepší slovenskí ilustrátori a dizajnéri sa spojili a svojim talentom a unikátnym dielom ohúrili nielen deti, ale i rodičov.

Deti sa odteraz budú na lekárske vyšetrenie tešiť. Čakáreň na rádiologické vyšetrenie v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave prešla ohromnou zmenou.

„Jedinečná čakáreň vznikla vďaka spolupráci ASIL – Asociácie ilustrátorov, projektu Nového Času Srdce pre deti, ktorý spravuje Nadácia Pontis a autorskej spoločnosti LITA,“ informovala Simona Fiabáne, PR manažérka nadácie Pontis.

Pozrite sa, akou úžasnou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ASIL - Slovak Illustrators Association)

Hlavným cieľom celej rekonštrukcie bolo, aby sa deti v čakárni odreagovali od svojho trápenia a aby nemysleli na stres z vyšetrenia. Okrem toho im čakanie ubehne rýchlejšie a dokonca sa popri hraní môžu aj vzdelávať. Môžu objavovať záhady ľudského tela. 

„Zvolená modro-fialová farba pôsobí upokojujúco, harmonicky, súčasne ale tiež moderne a sviežo. Jej psychologické aspekty sa tiež viažu s uvoľnením kreativity, spiritualitou, meditáciou, čo sú vlastnosti, ktoré umocňujú náš zámer poskytnúť deťom priestor, kde sa budú cítiť príjemne a uvoľnene,“ povedal exkluzívne pre Topky Peter Gála.

Pozrite sa, akou úžasnou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ASIL - Slovak Illustrators Association)

„Výskumy dokazujú, že deti lepšie reagujú na liečbu v hravom, vizuálne atraktívnom prostredí, ktoré odvádza ich pozornosť od vyšetrenia. Ilustrácie im umožnia preniesť sa do iného sveta, navodia príjemnú a hravú atmosféru. Zároveň umenie prinášame aj širokej verejnosti,“ povedal Peter Gála, predseda Asociácie ilustrátorov.

Pozrite sa, akou úžasnou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ASIL - Slovak Illustrators Association)

Peter Gála so svojim nápadom oslovil Nadáciu Pontis, ktorá riadi projekt Nového Času Srdce pre deti. Nadácia ich myšlienku finančne podporila sumou 6 200 eur. Projekt Asociácie ilustrátorov finančne podporila aj autorská spoločnosť LITA sumou 3 800 eur. Veľkorysú pomoc poskytlo aj grafické štúdio Galaxi, ktoré kompletne zastrešilo celú výrobu a montáž novej čakárne.

„Nápad nás nadchol hneď na začiatku. A hoci to bola dlhá cesta – trvalo takmer rok, kým sa z idey stalo reálne dielo, sme veľmi hrdí, že sme mohli byť pritom. Veríme, že tak deti, ako aj ich rodičia, budú mať z čakárne radosť a pomôže im odbúrať stres z návštevy u lekára,“ povedala Katarína Turčanová, manažérka projektu Srdce pre deti z Nadácie Pontis.

Špičkový tím mladých ilustrátorov sa snažil deťom čakáreň čo najviac spríjemniť. Chodba čakárne má námet ľudského tela. „Grafický návrh ilustrácií v diorámach sme spolu s ilustrátormi vymýšľali tak, aby zobrazovali časti ľudského tela, ktoré nie sú príliš morbídne alebo naturalistické a ktoré zároveň ich deti ako tak poznajú,“ vysvetlil nám Gála. Deti tak spoločne s rodičmi môžu chodiť a skúmať dianie v ľudskom tele a zároveň rozvíjať svoju fantáziu.

Pozrite sa, akou úžasnou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ASIL - Slovak Illustrators Association)

„Deti majú najradšej rôzne postavičky, príšerky a iné charaktery. Stvárnenie žalúdka a ciev sme z týchto dôvodov vyhodnotili ako ideálne riešenie,“ vysvetlil pre Topky predseda Asociácie ilustrátorov. Kruhové okná sú hlboké 50 centimetrov. V oknách sú zabudované spomínané kulisy a deti majú k dispozícií aj rôzne omaľovánky ktoré taktiež súvisia s konceptom ľudského tela.

„Deti, ktoré vchádzajú k nám na vyšetrenie majú veľa otázok o ľudskom tele, pretože sú inšpirované ilustraciami a hádankami, ktoré si počas čakania prezerali. Veľmi sa tešíme, že reagujú emotívne a s nadšením, v čakárni sa cítia dobre,“ informovala Ingrid Štrokendlová, vedúca radiologická asistentka. „Aj vďaka edukatívnym pomôckam, ktoré sú súčasťou čakárne, sa deti o ilustrácie veľmi zaujímajú, hľadajú v nich skryté postavičky, pýtajú sa samotných lekárov, kto je to tá pani Makrofágová, čo robí kapitán Pepsín a podobne,“ povedal nám Gála, ktorý nám zároveň prezradil, že na podobných projektoch by so svojim tímom veľmi rád pracoval aj v budúcnosti. 

Viac o téme: Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu