Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Druhá najčastejšia príčina smrti: Vedec prišiel na metódu, ako rýchlejšie zachrániť ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRNO - Neurológ Ondřej Volný z Fakultnej nemocnice u svätej Anny v Brne prišiel na to, že nová metóda zobrazenia mozgu pomôže rýchlejšie odhaliť mŕtvicu. Vďaka tomu sa môže pacientom skôr dostať odbornej pomoci, čím sa zníži riziko úmrtia a trvalých následkov. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Veselá. Volný zároveň pracuje v centre klinického výskumu nemocnice. Za svoje poznatky získal v Záhrebe ocenenie Danubius Young Scientist Award určené pre vynikajúcich mladých vedcov v širšom podunajskom regióne.

Ministerstvo zdravotníctva rozdeľovalo eurofondy: Najviac peňazí pôjde do nemocníc Penty

Cievna mozgová príhoda je druhou najčastejšou príčinou úmrtí na svete, ročne postihne 17 miliónov ľudí a tretina z nich zomrie. Medicína disponuje efektívnou liečbou, ale pacient sa jej musí dočkať včas, inak mu hrozí smrť alebo trvalé následky.

Volný sa zameral na moderné metódy zobrazenia mozgu a možnosti intervenčnej liečby, ktorá spočíva v odstránení uzáveru z mozgovej tepny pomocou katétra. Uzávera tepny nastáva pri mŕtvici. Katéter je lekársky nástroj, spravidla je to trubička alebo hadička. "Zamerali sme sa napríklad na prínos novej metódy CT angiografie a takzvanej multifázovej CT angiografie, teda metódy zobrazujúcej cievy vedúce do mozgu. Chceli sme zistiť, či je presnejšia v odhalení uzáverov mozgových tepien," uviedol Volný.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Testoval to s lekármi, neurológmi a rádiológmi v rôznych úrovniach skúseností. "Výsledky ukázali, že pomocou tejto metódy zobrazenia sú aj mladší lekári s nižšou úrovňou skúseností schopní lepšie odhaliť uzáver mozgovej tepny, a tým spresniť diagnostiku," uviedol Volný.

Podľa Veselej to znamená, že ak človek prekoná mozgovú mŕtvicu, môže ju pomocou metódy ľahšie odhaliť aj lekár, ktorý sa bežne nezaoberá mozgom. Na základe včasného odhalenia potom pacienta pošle k odborníkom. "Čím skôr sa pacient laicky povedané dostane k prečisteniu upchanej tepny, aby sa mozog znovu zásobil krvou, tým menšie bude mať následky alebo takmer žiadne. Pacienti po mŕtvici mávajú totiž problémy napríklad s hybnosťou rúk a nôh alebo s rečou," uviedla Veselá.

Viac o téme: MozogMŕtvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu