Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Unikátna operácia prvýkrát na Slovensku: Lekári pomáhali iba štvormesačnému bábätku!

Prvá endoskopická operácia na Slovensku u 4 mesačného bábätka Zobraziť galériu (3)
Prvá endoskopická operácia na Slovensku u 4 mesačného bábätka (Zdroj: UN LP)

KOŠICE - Lekári Neurochirurgickej kliniky UN L. Pasteura Košice (UN LP) a LF UPJŠ vykonali prvú endoskopickú operáciu na Slovensku pre kraniosynostózu šípového švu len u 4-mesačného dieťaťa.

Kraniosynostóza šípového švu (skafocefália) je vrodená porucha rastu lebky, pri ktorej sa predčasne uzatvára šípový šev, medzi jednotlivými lebečnými kosťami. Lebka, tak v dôsledku predčasného uzáveru švu, prestáva rásť v smere kolmom na predčasne uzavretý šev. Okrem kozmetickej stránky je ešte dôležitejšia tá funkčná - v prípade, že veľkosť mozgovej časti lebky nebude dostatočná, mozog nebude mať dostatok priestoru pre svoj rast, čo môže viesť k neurologickým poruchám. 

Unikátna operácia prvýkrát na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: UN LP)

„Realizované vyšetrenia dieťaťa preukázali, že operácia je žiadúca. Endoskopicky 
je možné tento výkon urobiť ideálne okolo štvrtého mesiaca života, maximálne do 6 mesiacov, pretože potom sú už kosti lebky hrubšie a operácia sa realizuje klasickým otvoreným spôsobom, trvá dlhšie, sú pri nej väčšie straty krvi a ostávajú rozsiahlejšie jazvy. Po operácii, či už endoskopicky alebo klasicky otvorenou cestou je prognóza ďalšieho vývoja dieťaťa priaznivá,“
informovala hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.  

Unikátna operácia prvýkrát na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: UN LP)

Samotná operácia v tomto prípade trvala približne jeden a pol hodiny: „Z dvoch operačným rán cca 2,5 cm dlhých bol zavedený endoskop a pod jeho kontrolou bola oddelená lebečná kosť v definovanom rozsahu ako od kože nad ňou, tak aj od tvrdej pleny, čo je obal mozgu pod ňou a následne odstránený kus lebečnej kosti, obsahujúci predčasne zrastený šípový šev na temene hlavičky,“ stručne opísala priebeh operácie Aurélia Kollová,  z Neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ, a dodáva: „V pooperačnom období má dieťa na hlave helmičku, vyrobenú na mieru, ktorá chráni hlavičku a zároveň pomáha formovať tvar lebky počas obdobia, kedy kosť dorastá, aby dorástla do správneho tvaru.“ 

U dospelých sa tieto výkony nerealizujú, je to operácia detského veku, keď mozog potrebuje rásť a predčasne zrastená lebka by mu v tom bránila.  Endoskopický operačný výkon, ako minimálne invazívny, bol doteraz dostupný najbližšie v Českej republike. Na Slovensku sú bežné len operácie detí klasickou otvorenou cestou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu