Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO malého zázraku prírody: Do Kalifornie sa vrátil vlk šedý, naposledy ho videli v 1924

V Kalifornii objavili svorku šedých vlkov.
V Kalifornii objavili svorku šedých vlkov. (Zdroj: SITA)

SACRAMENTO – V časoch, kedy sa z celého sveta ozývajú hlasy o ochrane zvierat a takmer vyhynutých druhov, prichádza z americkej Kalifornie úžasná správa. Od roku 1924 boli presvedčení, že tam populácia šedých vlkov vyhynula. Štátne a federálne úrady oznámili, že niektoré z kamier umiestnených v juhovýchodnom Siskiyou County zachytili dvojicu dospelých vlkov aj s piatimi mláďatami.

Pred siedmimi rokmi celý svet napäto sledoval putovanie vlka OR-7, ktorý sa rozhodol zakotviť práve v Severnej Kalifornii, a to 21 rokov potom, čo videli týchto vlkov v Skalistých horách naposledy. Svorku, ktorú zachytili kamery, však budú musieť ešte podrobiť testom DNA, aby sa dokázalo, že skutočne ide o vlkov šedých.

Farmári v tejto oblasti o vlkoch vedia, svorky vidia dosť často, no nikdy nenapádajú hospodárske zvieratá, ani ľudí. Preto sa ani farmári nemajú potrebu pred nimi brániť. Napriek tomu sa tamojšia verejnosť obáva neustále sa zvyšujúceho počtu vlkov v tejto oblasti. Ich migráciu úrady sledujú. V ďalších 48 amerických štátoch momentálne žije okolo 5500 šedých vlkov, ako informuje stanica Fox News.

Viac o téme: Vyhynutý druhKaliforniaVlk šedý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu