Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozlúštili tajomné evanjelium, ktoré predpovedá budúcnosť: Získa ľudstvo to, čo hľadá?

Tajomné evanjelium života Márie
Tajomné evanjelium života Márie (Zdroj: Harvard Art Museum)

BRATISLAVA – História opäť odhalila niečo zo svojich tajomstiev. V 1500 rokov starej knihe, ktorú sa podarilo kompletne rozlúštiť až teraz, objavili výskumníci stratené evanjelium. Staroveký rukopis bol napísaný v koptickom egyptskom písme, ktorý sa začal používať v druhom storočí nášho letopočtu.

Evanjelium života Márie, matky Pána Ježiša Krista, tej, ktorej archanjel Gabriel priniesol dobré správy, začína aj týmito slovami: „Ten, kto pôjde vpred celým svojím srdcom, získa to, čo hľadá.“ Celý text sa podaril rozlúštiť profesorke náboženstva na Princetonskej univerzite menom Anna Maria Luijendijková.

Obsah evanjelia pripomína niečo ako proroctvo, opisuje Luijendijková vo svojej knihe Forbidden oracles? The Gospel of the lots of Mary vydanej minulý rok. Kniha je plná opisov ťažkostí, utrpenia a násilia, občas hovorí otvorene o hrozbe. Celkovo však ale podľa profesorky prevláda pozitívny tón evanjelia.

Tento druh textov sa v minulosti využíval na predpovedanie budúcnosti človeka, respektíve ľudstva, profesorka ho doslova nazvala „zvesť“. Aký bude mať význam pre cirkev, to zatiaľ jasné nie je. Jeho obsahom sa budú zaoberať kompetentní, no posolstvo je jasné: "Buďte statoční a neváhajte!"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu