Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová teória o túžbach presvedčí aj ateistov: Psychológ odhalil, prečo ľudia veria v Boha

Ilustračné foto
Ilustračné foto

COLUMBUS - Až doteraz sa vedci nevedeli zhodnúť na tom, prečo je medzi jednotlivými náboženstvami toľko rozporov. Vysvetlenie je podľa amerického psychológa Stevena Reissa jednoduché. Ľudia veria v Boha preto, aby uspokojili svoje túžby, ktorých je presne 16.

Náboženstvo je pokusom o uspokojenie základných ľudských túžob, tvrdí psychológ Steven Reiss z univerzity v Ohiu. Podľa neho to vysvetľuje, prečo sú medzi hlavnými svetovými náboženstvami určité protiklady. Okrem veriacich je naplnenie túžob dôležité aj pre ateistov – tí preferujú túžbu po nezávislosti.

Rozlúštili tajomné evanjelium, ktoré predpovedá budúcnosť: Získa ľudstvo to, čo hľadá?

Ľudia sa podľa Reissa usilujú o uspokojenie 16 túžob a trvá na tom, že náboženskú vieru neutvára jediná motivácia. „Nezáleží na tom, či Boh je alebo nie. Náboženská viera je zameraná na splnenie našich základných ľudských túžob. Ak chcete vytvoriť náboženstvo, ktoré bude mať veľa nasledovníkov, budete musieť brať do úvahy všetky ľudské túžby v slabej či silnej forme,“ vysvetľuje Reiss. Náboženstvo musí obsiahnuť všetkých ľudí, introvertov aj extrovertov. Preto nemôže byť postavené len na meditácii a štúdiu alebo naopak.

Musí naplniť týchto 16 potrieb

Reiss tvrdí, že doteraz sa psychológovia snažili pochopiť náboženstvo cez morálny rámec alebo ako spôsob vyrovnávania sa so smrťou. Pravda je však ukrytá v 16 túžbach, ktoré má každý z nás a sú to: zvedavosť, prijatie, rodina, uznanie, idealizmus, nezávislosť, poriadok, fyzická aktivita, sila, láska, ochrana, sociálny kontakt, status, pokoj, stravovanie a trest. Podľa Reissa má tieto túžby každý z nás rozvinuté na rôznych úrovniach a preto sú aj naše motivácie odlišné, uvádza Daily Mail.

VIDEO Vedci objavili najstarší Korán na svete: Môže prepísať históriu vzniku islamu

Psychológ pred svojimi závermi vychádzal zo vzorky 100-tisíc ľudí, ktorí boli zapojení do prieskumu motivácií. Zároveň študoval okolo 270 náboženstiev sveta a vyznaní, aby ich spájal so základnými ľudskými túžbami. „Ak ste veľmi ambiciózny človek, Boha budete vidieť ako úspešného tvorcu vesmíru. Ak ste kajúcna osoba, potom sa budete báť Božieho hnevu. Náboženstvo je plné protikladov a je atraktívne pre rôzne ľudské osobnosti,“ ozrejmuje psychológ a spresňuje, že rodinne založeným ľuďom sa môže páčiť napríklad tradicionalizmus. Kto má rád poriadok, môže ho priťahovať organizovanosť cirkvi. Ak však máte silnú túžbu po nezávislosti, je oveľa viac pravdepodobné, že z vás budú ateisti.

 

Viac o téme: VieraNáboženstvoBoh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu