Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sučka Daisy zachránila stovky ľudí pred zákernou chorobou: Tu je jej jedinečnosť!

Daisy so svojou majiteľkou Zobraziť galériu (2)
Daisy so svojou majiteľkou (Zdroj: Foto: Profimedia)

LONDÝN – Hovorí sa, že pes je najlepším priateľom človeka, no v tomto prípade to platí dvojnásobne. Šikovná sučka labradora Daisy zachránila svojej majiteľke život a okrem nej aj mnohým ďalším. Dokáže u ľudí zistiť včasné štádium rakoviny, čím je možná okamžitá liečba. Za svoju službu ľuďom získala medailu.

Daisyina majiteľka Claire Guestová z Británie začala sučku cvičiť už ako šteniatko. Trénovala ju na rozpoznávanie rakoviny zo vzoriek moču a dychu. Je známe, že psíky majú v porovnaní s ľuďmi čuch oveľa viac vyvinutý.  

Lekárske psy sú cvičené tak, že očuchávajú vzorky ľudí, ktorí už rakovinu majú. Tak sa učia, aký je rozdiel medzi zdravými a chorými. Ako informuje mirror.co.uk, Daisy už rozpoznala rakovinu u 551 pacientov. Jej úspešnosť je neuveriteľných 93 percent.  

Sučka Daisy zachránila stovky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)

Sučka rozpoznala rakovinu aj u svojej majiteľky. Zákernú chorobu odhalila priamo z jej tela bez toho, aby čuchala vzorky. "Daisy ma stále škriabala na hrudníku. Opakovane do mňa narážala, tak som ju odstrčila. Ale ona sa pritisla späť. Nakoniec do mňa narazila tak silno, až mi urobila modrinu," opísala Claire a dodala: "Správala sa veľmi zvláštne, normálne je to veselý pes."

Ako ďalej uviedla, o pár dní začala cítiť tlak v mieste, kde ju sučka strčila. Na majiteľkino veľké prekvapenie, v prsníku si nahmatala hrčku. Okamžite navštívila lekárov, ktorí hlboko v jej tkanive spozorovali zárodky rakoviny. Claire je svojmu psíkovi vďačná. "Keby nebolo Daisy, ešte dlho by sme rakovinu neodhalili. Potom by to mohlo byť oveľa vážnejšie. Takto nemala čas, aby sa rozšírila," hovorí.

Desaťročnú Daisy za záchranársku prácu ocenili medailou. Momentálne asistuje pri výcviku ďalších dvanástich psov, ktoré budú tiež pomáhať pri odhaľovaní zákernej choroby.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu